Cover Image

Eutropius - Decimarea dacilor și repopularea Daciei

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Mai 2024
Timp de citire: 5 minute

Eutropius un istoric și funcționar roman ne-a lăsat informații de valoare inestimabilă în ceea ce privește istoria noastră a românilor acestea contrazicând poveștile închipuite despre o continuitate daco-romană care să fi stat la baza nașterii poporului român.

Informațiile ocolite de cercetătorii și istoricii români pun în primul rand un mare semn de întrebare privitor la etnogeneza românilor, cum a fost prezentată pană acum.

În jurul anului 369 d.Hr. Eutropius a scris Breviarium ab urbe condita, în care a prezentat istoria Imperiului Roman de la întemeierea Romei până la moartea împăratului Jovian. În cartea a opta, scriind despre urmașul lui Traian, Hadrianus (Adrian) dezvăluie că acesta dorea să renunțe la noua provincie romană de la nord de Dunăre, Dacia Traiană. Numai la sfaturile insistente ale prietenilor și consilierilor sai, renunță. Motivul invocat pentru păstrarea Daciei au fost cetățenii romani colonizați aici care altfel ar fi rămas expuși barbarilor, coloniști care au fost necesari în urma depopulării Daciei. În același timp se semnalează prezența goților aici, Thaiphals, Victoales și Thervingieni, care au ocupat Dacia.

° ° °

Eutropius - Breviarium ab urbe condita - cartea a opta

În anul 850, după ce orașul a fost construit (97; mai corect: 96), treburile publice au luat o întorsătură cât se poate de avantajoasă sub consulii Vetus și Valens, prin aceea că au fost încredințate celei mai mari fericiri în mâinile unor conducători vrednici. Tiranul respins Domițianus a fost urmat la putere de Nerva, care era caracterizat de moderație și morală strictă în viața sa privată și era, de altfel, de nobilime mijlocie. Prin eforturile comandantului Succesorul său a fost Ulpius Crinitus Traianus, născut la Italica în Spania și dintr-o familie mai mult veche decât celebră. Tatăl său a fost primul consul acolo. Dar a fost făcut împărat de Agripina în Galia. Administrația sa de stat a fost de așa natură încât i se acordă pe bună dreptate preferință față de toți ceilalți conducători. Avea o rară filantropie și curaj. El a extins în lung și în lat granițele Imperiului Roman, care fusese mai mult apărat decât remarcabil lărgit de la Augustus: a recâștigat orașele de peste Rin în Germania. După victoria sa asupra lui Decebal, i-a supus pe Daci și a câștigat o provincie dincolo de Dunăre în districtele ocupate acum de Thaiphals, Victoales și Thervingieni. Această provincie avea o circumferință de un milion de pași dubli.

După moartea lui Traianus (116), Aelius Hadrianus a fost ales împărat, fără ca Traianus să-și dorească efectiv acest lucru. Între timp, soția lui Traianus, Plotina, a preluat cauza pentru el. Deși era fiul unuia dintre frații săi, Traianus nu a vrut să-l adopte de mic când era încă în viață. S-a născut și el în Italica, Spania. Gelos pe faima lui Traian, a renunțat curând la trei provincii prin care Traianus lărgise imperiul, a rechemat armatele din Asia, Mesopotamia și Armenia și a ordonat ca Eufratul să fie granița imperiului. Prietenii săi l-au descurajat de la intenții similare cu Dacia, pentru ca mulți cetățeni romani să nu fie expuși barbarilor.

După victoria sa asupra Daciei, Traian mutase acolo un număr extraordinar de oameni pentru a cultiva câmpurile și popula așezarile; căci Dacia fusese foarte depopulată de războiul prelungit cu Decebal.

° ° °

In imagine bustul lui Eutropios, un portret gasit in Efes, care se află acum în Muzeul de Istorie a Artei din Viena.

° ° °

p.s.

Eutropius a fost tradus și în românește (traducerea mea e din germană).

Iată un extract din prefața autorului Gheorghe Popa-Lisseanu, un istoric român demult uitat.

"Spre a se puteà aprofundà cultura latină este nevoie să se cunoască, cel puțin în liniamente generale, Istoria Romanilor şi nici un alt scriitor nu ne dă un mai bun schelet al istoriei romane ca Eutropius.

Aceasta m'a îndemnat in primul rând să traduc "Breviarium ab urbe condita" ,adecă "Prescurtarea istoriei romane".

In al doilea rând, Eutropius este un scriitor care are pentru noi o importanță deosebită, el este unul din isvoarele de căpetenie ale istoriei noastre naţionale.

In afară de împrejurarea că Eutropius ne dă o multime de fapte pe cari nu le-am cunoaşte de aiurea, apoi el , împreună cu cronicarii perioadei imperiale, are pentru noi Românii, aproape aceeaş importantă, pe care o au pentru popoarele din apus Caesar si Tacit."

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

75
Techirghiol
21.06.2024 08:42
Actual: 24° C
Viteza vantului: 5.16 m/s