Cover Image

Evreii in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Februarie 2021
Timp de citire: 2 minute

Din Dobrogea ni se comunică, că sub administraţia districtului Tulcea s'ar fi comiţänd multe abusuri, mai ales din partea funcţionarilor inferiori.

Corespondentul nostru citează că-te-va fapte, asupra cărora atragem atenţia d-lui prefect local. Poliţia din Tulcea are la ordinele sale vre-o 5-6 indivizi, cari sub cuvănt că sunt insărcinaţi cu poliţia secretă, ar fi comiţănd cele mai revoltătoare scandaluri şi abusuri.

Prin comisarul Max, evreu, şi prim traslatorul prefecturii, Drupulto, care de mai multe ori a dat ochi cu justiţia corecţională, s'ar fi distribuind cu profusiune pasapoartele romăne Evreilor expulsaţi din Rusia. Aceste paspoarte slujesc Evreilor ca un fel de titluri, spre a cumpăra pămănturi prin sate de la Turci, astfel că deja ar fi existănd in Dobrogea peste 150 proprietari perciunaţi.

De sigur, că d. prefect de Tulcea nu va fi a vănd cunoscinţă de aceste fapte; almintrelea nu ne putem inchipui, cum de le-ar fi ingăduit.

România liberă, 9 septembrie 1879

° ° °

In imagine Evrei din Dobrogea fotografiati de Anatole Magrin in jurul anului 1900.

° ° °

Context: După independență (1878), apar forme de antisemitism privind nu evreii „romanioți” (greci), „sefarzi” (otomani, de origine spaniolă) sau „avdetiți” (otomani turciți, adică deveniți musulmani, numiți „dönme” în turcește), cu toții instalați de secole în țările române și vorbind perfect limba română, ci evreii „așkenazi” („nemți”) veniți foarte numeroși și recent din Germania, Austria, Galiția, Polonia, care vorbeau idiş. Dintre aceștia din urmă, la sfârșitul veacului al XIX-lea, un mare val de emigranți săraci au părăsit România mergând pe jos în drumul lor spre Apus sau spre Palestina, otomană la vremea respectivă, pentru ei „Țara Israel”. (Istoria Evreilor din Romania - wikipedia)

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

118
Techirghiol
06.03.2021 14:16
Actual: 3° C
Viteza vantului: 7,2 m/s