Cover Image

Exodul artistilor

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Octombrie 2021
Timp de citire: 7 minute

(Despre superficializarea, "demonetizarea" Mangaliei si a Balcicului la sfarsitul perioadei interbelice. Coastele micului orasel oriental adormit, nou zidite de arhitecti romani celebri, sunt prezentate in adevarata lumina, o parodie de riviera balcanica. )

De- aci , de pe tărmurile Mangaliei, rămasă tristă după plecarea artiştilor mai la Sud, amestecati în furnicarul tuturor chipurilor şi costumelor care au preschimbat plaja intr'un mozaic mişcător , paralel cu Marea, prietenul meu, scriitorul mi se plângea :

— Am rămas singur pe-aici, de vreo şase veri . Nu am avut tăria să må rup de cerul ei, dar îmi lipseşte prezenţa lor spirituală cum nu- ti poți închipui . Intre ceasurile 2 si 4 , când toată Mangalia doarme vrăjită în betia de foc a amiezii, sigur imi iau ceasca de luciditate neagră la moş Gheorghiu. El deasemeni se așează la masa mea.

Tace copleşit .

— Eh ! suspină intr'un târziu, profund , de parcă s'a rupt ceva în făptura lui.

— Ar fi trebuit puţină ploaie, nu s'au copt topatanii, îi mut eu gândurile departe. dincolo de herghelii , peste miriştile arse .

— Ceva , ceva , tot o să fie . Răspunde vocea lui ostenită , de aur vechiu . V'au mai scris? întreabă , despre ceeace ne doare pe amândoi.

— Da! Nădăjduesc ca la anul să stăm tot in acest ceas si in acest loc. Mă hotărăsc să-i vorbesc deschis . Fuga lor acum câţiva ani a fost numai o nălucire.

Năvala intruşilor in Mangalia a fost doar o vogă creiată de artisti. Prin condeiul și culorile lor, au trimis la Bucureşti câteva bucăți de suflet mangalez.

Doamnele bucureştene , care au privit prin lorgnon (ochelari plianti cu maner, aici simbolul sclifositilor epocii n.m.), strângând din buze și ridicând din nas , într'o galerie de tablouri , o mică tătăroaică de Tonita , sau o stradă însoritä şi pustie, de Ştefan Dimitrescu , au tipat entuziasmate : "Que c'est chic" şi şi- au convins soţii să meargă vara să joace table, în pijama , pe acest tărm exotic.

Invazia domnilor în pijama și a doamnelor in rochite -pantalonaşi, scurte mult de-asupra genunchilor a speriat pe boemii cu beret. descendenti in linie spirituală din Gaugain și despletiții poeti cu lavaliere de azur, frati intr'ale jocurilor mintii cu Rimbaud. Ei se preumblau aproape desculţi prin aurul fierbinte al Mangaliei şi mâncau laolaltă cu pescarii , dacă - i prindeau nălucirile visurilor și noaptea. departe de oras, pe tărmurile Mării .

Intr'o vară , parcă intelesi, n'a mai venit niciunul aici . Au rămas numai doamnele în pantalonași să gângăvească franţuzeşte pe dig sau sub cort şi soţii, mari jucători de table , pe terasele vilelor. Doar doamnele - tot femeile sunt marile iscoditoare – nu au iertat visătorilor fuga lor tainică şi prin harul lor de a afla tot, au descoperit noul paradis. Domnii soţi le- au urmat resemnati mai la vale de Mangalia , în Balcic . Aici , pe un tărm de mare de lapte , adormită parcă de mii de ani intre piscuri albe de argint, artiştii nostri se sbenguiau fericiţi în singurătatea lor. Parcă statul român , printr'un decret, le dăruise lor pe viată, numai lor, noul paradis.

Dar basmele sunt născocite numai pentru a adormi copiii Intr'o dimineată, cămăşute vaporoase, mirosind a levănțică, au fâlfâit steagul lor nevinovat , pe balcoanele câtorva casute modeste, la tărmul Mării. "Sunt numai in trecere " s'au mângâiat artistii nostri. înghesuiti în harabaua" trasă de măgăruşi , urcând dealul spre „ Karamitu".

"Poetul năsdravan " ca să -și descarce mânia impotriva nedoritilor , a luat o sută de ouă , le- a spart pe rând de un dafin si a declarat solemn, cu mâna pe inima : "Să dati pomului ceeace e al pomului". Apoi artistii au ridicat de pe masina de gătit a lui Karamitu, cratita uriase cu ghiveci de berbec, au intepenit - o gravi in mijlocul mesei si fiecare şi -a pus in farfurie după pofta inimei.

Dar vara viitoare, pe tărmul tăcut de veacuri al Balcicului , s'au ivit ca din pământ. vile monumentale, cu terase de piatră , preschimbând farmecul lui asiatic, intr'o párodică Rivieră. Doamnele in pantalonasi nădăjduiau că artiştii noştri vor rămâne ziditi intre creneluri aici.

Ca să -i pedepsească pentru fuga lor din Mangalia si sa -i umilească ele veniseră aci de dragul Balcicului , pe care nu aveau cum să -l pretuiască lipsindu -le al optelea simt, singurul care ajută omului de rând să treacă hotarul nepermis - au venit intr'o seară de Pasti la Karamitu.

Artiştii erau adunati in jurul mesii, cu ouă roşii si berbec pe talere de lemn . Demir , tătarul , dansa cu masa'n dinti, cu patru scaune de - asupra . Artiştii il acompaniau ciocnind cu cutitul buza subtire a paharelor . Fetita "Mémé" cu ochii ca două sopârle lucind scurt sub pleoapele lungi a cântat cu voce adâncă , un cântec foarte vechi . Tătarii dela mesele învecinate pocneau usor din palme , in aceiaşi măsură.Era un singur ritm , cald , frenetic , de exuberantă extraordinară.

Peste această veselie de o temperatură neobicinuită la niste oameni prieteni ai tristeţii , a căzut obrasnică palma albă a doamnei în pantalonasi . Dela o masă pe care o ocupaseră cu sotii solemni , ale căror capete răsăreau ca nişte şunci proaspete din spânzurătoarea gulerelor - veniseră numai din curiozitate , să vadă ... "cum petrec artiştii " - nu avea ce să le placă in carciuma lui Karamitu , s'a aruncat la masa artistilor o monetă de doi lei. In tăcerea și stupefacția care sa lasat dintr'odată, grea, parcă a plesnit o frunte infierbântată peste 40 ° .

Dacă moneda ar fi căzut la masa lui "dom ' Mitică " mânuța obrasnică ar fi fost descheiată din încheeturile-i delicate numai aparent . Insulta picase la o masă de oameni , a căror indrăsneală era numai in condei.

Am auzit că în vara asta numai câtiva mai prelungesc dureroasa experienţă . „British Museum " cum se numea fosta brutărie , pe care "poetul năsdrăvan " o preschimbase in apartament cu un singur pat, imens, cuprins între cei doi pereţi dărăpănati , in care - şi culca prietenii , el dormea în cuptorul de pâine , a rămas vara asta cu lacătul pus . Valetul lui, Ali , micul tătar cocosat, care avea poruncă să stropească lutul depe jos , din „British Museum " cu pâlnia, in formă de 8. pentru 2.90 lei, pe zi si să stropească lutul depe jos , din Karamitu , lancezeste pe- o coastă de deal , în tătărime. Fetele nu mai merg desculte și negre , în rochite de stambă, la brațul nalucitorilor, intr'un amurg cu scăpărări de oglinzi , departe , spre Tuzla (Tuzla din Cadrilater n.m.) .

Artistii sunt mai iscoditori decât doamnele în pantalonași . Zidurile de piatră care ingrădesc nouile și imperialele vile ale Balcicului , nu au isbutit să ingrădească spiritul lor de argint viu . Cu adevărat ziditi , in piatră grea , jucându -se noaptea cu hazardul şi ziua , după obloanele trase, cu somnul, vor rămâne sotii in pijama.

Artiştii , care din istetintea minţii descopăr cu fiecare ceas o nouă Americă , vor găsi foarte curând pământul făgăduinţei . De astă dată tainici , cum nu le este firea , vor păstra secretul , ca spiritele lor singure să se preumble goale, prin asfintit, in noul lor Eden.

Sanda Movilă

Adevărul, 12 august 1937

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

32
Techirghiol
30.11.2021 04:54
Actual: 2° C
Viteza vantului: 0,9 m/s