Cover Image

Exportăm curcani în Anglia

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Mai 2023
Timp de citire: 2 minute

Pentru prima oara vom face export de curcani în Anglia.

Firma "Poldi Nacht" (?) va expedia la 27 Noembrie primul transport cu vasul "Sofia" Pasările se expediază tăiate și la frigider.

Un lucru care trebue să ne bucure este acela că acest export se bazează numai pe curcanii din Dobrogea cari au fost găsiți pe placul pieței engleze.

Dobrogea jună - 3 noiembrie 1934

° ° °

Citind articolul de mai sus, curios, am căutat ceva amănunte despre curcanii din Dobrogea. Am găsit numai o remarcă referitor la satul "Curcani" fostul sat otoman "Kertikpınar" sau cum se numea pe vremea tătarilor "Cherticpunar", precum că satul ar fi cunoscut pentru creșterea curcanilor, de aceea și numele din perioada târzie românească. Mi-a amintit de cârdurile de curci răspândite cândva pe străzile cartierului tătăresc din Techirghiol.

Am trecut deseori prin localitatea Negreşti de după Cobadin, dar nimic nu arată că drumul prăfos de la capătul localității duce către un sat în dispariție. Se pare că ultimii tătari care trăiau aici în urma cu câțiva ani nu mai sunt. Poate că am fi aflat o poveste care acum vă rămâne pentru totdeauna nespusă. Mai ales că aici s-a găsit o moară de vânt cu pânze precum cele olandeze de pe vremea otomanilor, o constructie unica în Romania, conservată acum la muzeul de la Sibiu.

Despre acest sat uitat de lume și se pare și de Allah, am mai găsit prin arhive numai un anunț, probabil al ultimilor turci care părăseau locurile: "Vânzare moșie în Dobrogea, 300? hectare pământ de cultură, arabil, împreună cu acaretele, preț convenabil. Adresa Rusteni-Agi- Luna, com. Chioseler Pr. Traian, jud. Constanța. Cherticpunar (Universul - 2 august 1915)".

Multe din satele Dobrogei au murit, iar altele se duc și ele cu poveștile lor nespuse.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

484
Techirghiol
25.04.2024 16:42
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2.51 m/s