Cover Image

Expoziţia populară de marină D. Florian - 1914

Publicat de Aurel Băjenaru, 27 Octombrie 2020
Timp de citire: 4 minute

Ne săturasem de banalitatea atâtor expoziţii de peisage, de portrete, de flori, a atâtor tablouri fabricate în limitele aceloraşi metode şi după aceleaşi vulgare clişeuri menite să transforme o rotondă într-un cosmoplastic şi-o sală într'o odae de pension al unui sfârşit de an şcolar.

Neaşteptat şi necunoscut, fără obişnuitele trâmbiţeri de reclamă înaintea deschiderei fără intervievuri şi cu sfiala ce caracterizează marile talente, veni pictorul D. Florian să ne facă cunoştinţa „marinelor" sale.

Reprezentarea mării, totdeauna schimbăcioasă, fixarea întinderii de apă mereu policromă, închiderea în spaţiul îngust al unei pânze al luptei de valuri furioase, arătarea nesfârşitului albastru c'un fondal variat în efecte, cere cunoştinţi speciale, amănunţite şi-un suflet de poet îndrăgostit de modelul său,— de mare.

Greutatea acestui gen de pictură a făcut ca delà regretatul Voinescu să"nu-l mai încerce nimeni. Voinescu a fost un pictor unilateral; reuşise să prindă marea liniştită, ori să fixeze uşoarele ondulări de valuri. Şi 'n toată activitatea lui artistică n'a căutat decât să continue felul de pictură în care ştia că reuşeşte.

Domnul D. Florian e un artist deosebit. Un îndrăgostit al mării. Toată vieaţa şi-o petrece pe apă, în călătorii, în observaţii. Cunoaşte marea în toate fazele, sub toate aspectele. A văzut marea furtunoasă, cu avalanşe de valuri înspumate, a privit, oprit în larg, imperiul albastru, liniştit, cu unde creţe, a călătorit noaptea ca să observe cerul pictat cu aur, răsfrânt în apă, a ascultat la ţărm melodia valurilor, şi-a încărcat sufletul cu toată poezia străină nouă, a studiat în Olanda arta celor mai mari pictorj de marine din lume, şi-a lucrat neîncetat, in ascuns, îmboldit de credinţa c'odată va reuşi.

Deaceia expoziţia d-lui Florian ne-a surprins. In mai puţin de 20 zile s'au vândut toate pânzele. Şi dacă ar mai fi avut pe câte a expus, tot n'ar fi rămas cu vreuna.

Din mijlocul tablourilor d-lui Florian nu-ţi vine să mai pleci. Ai sensaţia că eşti în vilegiatură, la mare, că respiri aerul ei, că asculţi cântarea valurilor. In toate pânzele lumină şi poezie. Cele două pânze mari „Marea Neagră agitată" şi „Marea Neagră furtunoasă" ne surprind prin naturaleţa exprimării şi puterea de observaţie.

Domnul Florian a dus o vieaţa de nomad, cercetând toată coasta Mării Negre şi aducându-ne, din noul teritoriu privelişti fermecătoare. O frumoasă pânză e „Balcic Geamia spre Ecrene" în care vedem şi calităţi deosebite de peisagist.

Cele mai adevărate efecte de lumină le găsim în „Trieste lângă Miramare", iar „La plaja Mamaia" ne impresionează adânc prin poezia care se desprinde din liniştea întinsului de mare, a uşoarei înclinări de valuri, a luminei care par"că vibrează între cer şi apă.

Prin această primă expoziţie d-i Florian s'a afirmat ca un talent deosebit şi nădăjduim ca 'ntr'o viitoare expoziţie să ne arete lucrări cari să întărească cele spuse acum.

Despre deschiderea celei de a XlV-a expoziţie a „Tinerimei Artistice" vom vorbi în numerele viitoare. 

 D. Iov.

Luceafarul, 16 Aprilie v. 1914.

Dimitrie Florian (Dobosariu), 1880-1968, pictor roman valoros cu peisajele  marine deosebite (supranumit pictorul Constantei), a fost prea putin inteles de critici si acum aprope uitat, isi semna lucrarile cu D. Florian.

Nu am ilustrat articolul cu niciuna din splendidele marine ale pictorului Florian din cauza unui copyright necunoscut.

In imagine "Balcic, Geamia", lucrare expusa in 1914.

Vezi si:

https://www.techirghiol.com/florian-pictorul-constantei-1927

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

390
Techirghiol
25.04.2024 12:53
Actual: 18° C
Viteza vantului: 3.26 m/s