Cover Image

Expulsarea lui Matuşenko

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Septembrie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Consiliul de miniştrii roman a decis zilele acestea expulsarea din ţeră a lui Matuşenko şeful marinarilor răsvrătiţi de pe vasul ≫Potemkin≪*. Decretul de expulsare a fost inaintat Joi poliţiei din Constanţa, unde se credea că se află Matuşenko, spre a-l esecuta. 

Joi sera Matuşenko a fost găsit in Bucuresci de agenţii siguranţei şi arestat.

El va fi trimis astăzi la Constanţa unde se află decretul de expulsare şi de unde conform legei, va ave dreptul să-şi alegă punctul de frontieră pe unde să fie expulsat. Decisia consiliului de miniştri pentru expulsarea lui Matuşenko este basată pe faptul, că densul făcea o intinsă propagandă revoluţionară rusă printre conaţionalii săi aflaţi in Romania. 

Matuşenko se folosea de un pasaport bulgaresc fals pe numele de Vasile Petroff.

Gazeta Transilvaniei, 2 Aprilie 1906

***

Celebritatea vasului de război rus avea să se datoreze revoltei marinarilor de pe vas din iunie 1905. Povestea revoltei este cunoscută, ea devenind subiectul unei ecranizări de succes a regizorului rus Sergei M. Eisenstein – Crucişătorul Potemkin / Bronenoset Potemkin. URSS, 1926.

Pe fondul unor nemulţumiri crescânde, cauzate şi de înfrângerile succesive ale flotei ruseşti în războiul cu Japonia, la bordul crucişătorului Potemkin are loc o revoltă spontană (27 iunie 1905), cauzată şi de hrana mizerabilă care era servită marinarilor. Când aceştia au refuzat să mănânce carnea alterată, ofiţerii de la bordul vasului au interpretat gestul lor ca pe un act de gravă nesupunere, drept pentru care au încercat să suprime prin forţă nemulţumirea. Din nefericire, marinarii au răspuns prin violenţă, iar situaţia a scăpat de sub control. Ofiţerii au fost fie ucişi, fie luaţi prizonieri, iar marinarii au preluat comanda vasului. În fruntea marinarilor răzvrătiţi era Afanasy Nikolaevich Matiushenko, despre care s-a spus ulterior că ar fi fost şeful celulei bolşevice de la bordul cuirasatului Potemkin. (Stefan Bosomitu)

 

Dupa o adevarata odisee prin porturile Odesa, Constanta, Feodosia, incercand sa  capete combustibil si proviant, marinarii razvratiti aleg a se reintoarce la Constanta, la 8 iulie 1905 acestia predandu-se autoritatilor romanesti, care i-au asigurat ca nu vor fi extradati in Rusia. Nava pe care rezvratitii au incercat sa o scufunde chiar in port, a fost preluata chiar a doua zi de marina rusa.

720 de marinari rusi raman in Romania cu statut de refugiat, acestia fiind supravegheati de Siguranta  indeaproape, fiind considerati un pericol pentru democratia romaneasca. In timpul rascoalelor taranesti din 1907 multi au fost arestati preventiv. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, unii dintre acestia au fost internati intr-un lagar la Tg. Jiu.

 

Expulzat din Romania, Matiushenko  a plecat în Elveţia unde s-a întâlnit cu mai mulţi lideri revoluţionari ruşi, inclusiv cu Lenin. Din Elveţia, a plecat spre Londra, apoi la Paris şi ulterior la New York. În 1907, s-a întors la Londra de unde a decis să plece în Rusia, la Odessa, pentru a-şi continua activitatea „revoluţionară”.

La 3 iulie 1907 a fost arestat la Nikolaev, judecat şi condamnat la moarte prin spânzurare. Sentinţa a fost dusă la îndeplinire în data de 20 octombrie 1907 la Sevastopol.

 

Ultimul supraviețuitor al revoltei de pe Potemkin, Ivan Beșoff, a murit în 1987, la Dublin, la vârsta de 102 ani.

 

In imagine crucisatorul Potemkin in fundal  si membrii echipajului la debarcare in portul Constanta, 8 iulie 1905.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

310
Techirghiol
10.12.2019 17:58
Actual: 7° C
Viteza vantului: 3,1 m/s