Cover Image

FOLKLOR TĂTĂRESC DIN PERVELIA

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 4 minute

CULES DE I. DUMITRESCU invațator 1922, Pervelia (Moşneni) 

TALMACIRI

Demult, demult, erau odata doi frati, cari sedeau in doua sate aproape unul de altul.

Intr'o zi, fratele mai mare zice

- Vino mâine la geamie in satul meu, ca sa ne rugam!

- Voiu veni ! - raspunse celalalt.

A doua zi, fratele mai mic pleca de cu noapte spre satul vecin. De abia merse putin si gasi pe drum o lada foarte frumoasa. Mirat, omul deschise lada, dar gasi in ea numai gunoi. Se minuna el mult si porni mai departe. Dupa catva timp, intalni o camila pe care o ducea de capastru un soricel. Se minuna, mult omul si porni mai departe. Mai târziu intalni o turma de oi si in mjlocul lor era un miel care sugea pe la toate si striga intr'una ca-i este foame. Mai departe vazu omul o catea, in pantecele cáreia tipau niste catei.

Când ajuse la fratele sau mai mare, ii povesti cele vazute si-l ruga sä i le lamureasca. Fratele cel mare i-a spus: Lada cu gunoi insemneaza ca dupâ noi, mai târziu, se vor naste oameni foarte frumosi pe dinafara, dar inauntru au sa fie putrezi, cu suflete spurcate si pline de pacate. Camila pe care o ducea soarecele de capastru, insemna al mai tarziu,.dupa noi, femeile vor fi mai tari si vor duce ele pe barbati de nas. Mielul care sugea la o intreaga turmä de oi, însemneaza cä vor veni oameni, cari vor cauta sa rapeasca pe nedrept avutul altora, vor prada vor jupui pe toti, fara a se satura. Cateaua, careia ii tipau cateii in pintece, insemneaza ca vor veni vremuri cand copiii nu vor mai asculta deloc de parinti si vor vorbi inaintea lor !
Si toti Tätarii cred ca au venit acele vremuri prevestite.

 

FlECARE CU NARAVUL LUI

La curtea unui sultan, era odata un mare vizir, despre care nici un alt sau demnitar nu stia din ce neam este : Turc,Tatar, Persan, Laz, Curd, sau altceva?
Intr-o zi se stransesera câtiva paşi si se sfatuira cum sa faca ca sa poata afla din ce neam este marele vizir. Unul dintre ei spuse celorlalti :
- Sa-l poftim intr-o zi ca oaspete la masa mea si apoi va voiu spune eu ce voiti sa stiti.
Zis si facut. Il poftira. pe marele vizir la masa, in casa paşii.
Acela veni si a fost aci masa mare cu mâncari multe si alese. In urma, dupa ce marele vizir a plecat, toti paşii se stransera imprejurul celui care se laudase ca va patrunde taina si-l intrebara. daca stie acum din ce neam este marele vizir. Paşa raspunse :
- Marele vizir este Tatar !
- De unde stii ?
- Voi n'ati vazut ca la toate mâncarurile vára lingura pana'n fundul strachinii, ca sa caute carne ? Numai Tatarii fac aşa !

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

292
Techirghiol
23.10.2019 00:21
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2,1 m/s