Cover Image

Frangopol, pungasul care l-a vandut pe Ovidiu

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 Iunie 2020
Timp de citire: 6 minute

Fuga unui arestant de sub paza sentinelei la Curtea de Apel

Un puşcăriaş anume Arthur Birkenthal, condamnat de tribunal la un an de zile închisoare, a reuşit eri să fugă de sub paza sentinelei. Faptul s'a petrecut în următoarele împrejurări:

Birkenthal a făcut apel contra sentinţei trib. şi eri urma a se judeca apelul sau. înainte de înfăţişare, pungaşul a cerut să fie dus la privată ; acolo el s'a desbrăcat de hainele de la penitenciar şi a eşit afară cu un palton şi o pălărie obicinuită, aşa că bietul soldat nu l'a recunoscut când a vazut pe Birkenthal plecând liniştit. După vreun sfert de ceas de aşteptare, soldatul a intrat în privată şi a rămas înmărmurit când a găsit acolo numai hainele de penitenciar pe care le lăsase deţinutul.

Este probabil că hainele civile cu care a fugit Birkenthal i-au fost procurate de un alt deţinut anume Frangopol, căcî acesta a mers astă-zi cu duba la curtea de apel, fără să aibă vre-o treabă. Frangopol, ne purtând uniforma de penitenciar, a putut lesne lua pe dânsul un al doilea rând de haine, pe care l'a dat lui Birkenthal pe când se gaseau singuri in duba.

Curtea a respins apelul in lipsa int. Birkenthal.

UNIVERSUL LITERAR 19 Ianuarie 1894

***

Un mic articol de ziar ceva picant dar, aparent neinsemnat. Pană când dam de pungaşul Frangopol din nou la Constanta:

Ingeniozitatea unui excroc

El a vandut statuia lui Ovidiu…

CONSTANTA – Zilele trecute, pe una din salile Palatului de Justitie din Capitala, un faimos delicvent, escrocul Frangopol a incercat sa evadeze aruncand un pumn de sare in ochii gardianului care il scorta.Faptul s-a relatat de ziare lapidar, asa cum s-a petrecut. Daca revenim, o facem nu ca sa complectam imprejurarile acestei tentative de avadare ci ca sa relevam una din ispravile senzationale ale acestui faimos escroc.

CUM A VANDUT STATUIA LUI OVIDIU DIN CONSTANTA

De atunci sunt vreo sapte ani. Era intr-o noapte rece de primavara timpurie. Un coleg de gazetarie urma sa soseasca cu vaporul si ii fagaduisem sa-l astept in port la debarcader ca sa-i usurez formalitatile vamale. Ca sa nu ma fure somnul si sa pot fi la vapor, la sosire la orele 3 noaptea pe care am petrecut-o cu alti colegi de breasla, intr-o taverna marinareasca din Piata Independentei. Vaporul isi intarziase sosirea astfel ca zorii zilei ma gasisera inca in acel local de petrecere.

Pe la orele trei si jumatate dimineata gardianul din post intra in local si cauta cu ochii pe cineva. Din curiozitate preofesionala il intreb si aflu ca el cauta pe comisarul de serviciu spre a-i raporta ca opt sateni cu trei care de tara au venit sa demonteze si sa ridice statuia lui Ovidiu, avand pentru acesta un ordin scris dela “Domnul Inspector general administartiv Deliu”. Caz interesant pentru un gazetar; ies in piata Independentei unde vad bronzul lui Ovidiu legat cu odgoane groase si niste schele resemate de soclul lui precum si doua care ce asteptau sa primeasca incarcamantul.

Taranii ce insoteau carutele aveau pretentia sa dea jos statuia si s-o duca in sat la ei pretinzand ca ea a fost cumparata in buna regula de catre primarie, avand la mana zapis de cumparare si de ridicare a monumentului.

Bineinteles, reprezentantii politiei au impiedicat demontarea statuiei iar cei au incercat aceasta operatiune au fost condusi si retinuti la chestura pentru cercetari.

BIETII TARANI

- Noi nu avem nici o vina, au declarat taranii. Am cumparat statuia si am venit aci s-o luam la noi in sat. Acum o saptamana venise in comuna un domn inspector care trimis din Bucuresti facuse o inspectie pe acolo pe la noi. Intaiu a fost sa vada la postul de jandarmi, cum face seful Slaica dreptate intre oameni si cand primarul nostru a aflat ca in comuna e un om atat de mare, a vrut ca el anume sa vada ca primarul e gospodar si grijnic de treburile obstesti. A convocat consiliul ca, daca d. inspector o vrea cumva sa vina sa vada cum sta treaba la noi la primarie, pe consilieri laolalta sa-i vada stand la sfat punand la cale treburi gospodaresti firesti.

Primarul nostru nu s-a inselat de fel dupa scurta vreme, nici nu a trecut un ceas, soseste inspectorul vestit chiar de jandarmi. El s-a recomandat ca este inspectorul Deliu trimis din Bucuresti anume din Ministerul de Interne. Consilierii s-au ridicat in picioare, si-au scos caciulile din cap si l-au primit cu cinste asa cum se cuvine. Se urma sa se arate ca a fi primar e treaba ce cere munca multa, parintele comunei a explicat ca tocmai erau cu totii la sfat tinand consiliu anume cu gospodarii din sat, Si asa stand la sedinta inspectorul Deliu aflase ca acolo exista un comitet ce vrea ca sa ridice pentiu eroi statuie si ca au strans o suma, vreo treizeci mii lei.

“DELIUL”

Cand a auzit “Deliul” - acesta era Frangopol – ca oamenii au banii pentru statuie stransi, s-a amestecat in vorba si a spus ca suma este mica, ca un monument ca asta costa parale multe, sute de mii de lei. El le-a propus de data sa cumpere statuia poetului Ovidiu, ce se afla la Constanta. A adaugat ca tocmai pleca in spre Constanta sa vanda pe “Ovidiu” ca in locul lui, in piata sa ridice falnic un monument maret Regelui Carol I. Cu vorbe mestesugite i-a convins pe oameni sa renunte la proectul lor si sa cumpere statuia lui Ovidiu. Dupa o tocmeala tiganeasca au cazut de acord in suma de 23 mii lei caci numai atati bani erau stransi efectiv, restul fiind scrisi numai pe hartie. A luat banii, a dat chitanta in regula orecum si un ordin scris cu care delegatii comunii sa se prezinte la Constanta si sa ridice statuia. S-a baut si aldamasul cum este obiceiul prin Dobrogea.

Tocmai tarziu in beciul chesturei din Constanta si-au dat oamenii seama ca au cazut victima unui escroc care nu era altul decat faimosul Frangopol, eroul recentei tentative de evadare de la Tribunalul din Bucuresti.

(sursa: articol de ziar - respectconstanta.ro)

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 22:59
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

309