Cover Image

Frumoasele manevre române - Dobrogea 1907

Publicat de Aurel Băjenaru, 25 Octombrie 2019
Timp de citire: 3 minute

In România manevrele să fac totdeauna toamna, nu ca la noi în dricul verii.

Asta din două cuminţi puncte de vedere: întîi pentru a nu lipsi dela lucrul cîmpului în vremea cea mai scumpă zeci de mii de braţe muncitoare voinice!  A doua pentru a nu pricinui atîtea îmbolnăviri pe acele arşiţe, cum să face de pildă la noi, unde pe aiurea cade cîte jumătate de regiment prin şanţurile de pe lîngă drum. 

Toamna s’a uşurat lucrul cîmpului şi greul zilelor e mai uşor de suportat.

Astfel marile manevre române s’au sfîrşit la Constanţa, în Dobrogea. Despre ele s’a dat următoarea ştire la capătul săptămînii trecute: Manevrele regale s’au termitat în 7 Oct. printr’o frumoasă revistă (defilare a trupelor) care s’a făcut pe cîmpul dela Anadolchioi.

La orele 12, Regele Carol şi Regina, în automobil iar prinţesa Maria şi prinţul Carol, călări, au plecat dela palat la Anadolchioi. In automobilul M. S. Reginei să aflau şi micile principese Maria şi Elisabeta, nepoţeii Maestăţilor Lor.

Pe cîmp, Regele a încălecat pe un cal frumos, şi însoţit de aghiotantul regal, a trecut în revistă (în privire) trupele, cari au primit pe M. Sa cu entusiaste strigăte de „ura“ !  Apoi suveranii, principii, ataşaţii militari streini, ofiţerii generali, au luat loc în faţa tribunei, unde M. Sa Regele a primit defilarea.

Prinţesa Maria (care are rang de colonel, oberst, şi e comandanta de onoare a celui mai frumos regiment de călăraşi) a defilat in fruntea reg. 4 de roşiori. Era îmbrăcată în uniformă de colonel de roşiori. Cînd publicul a zărit pe A.R. în fruntea regimentului, a isbucnit în furtunoase aplauze şi strigăte de „ura“ !

Defilarea a reuşit în mod admirabil. Trupele, cu toată oboseala manevrelor, să prezentau foarte bine! Multe regimente au fost aplaudate pentru ţinuta lor.

După defilare Suveranul, a făcut critica manevrelor, după care s’a reîntors la palat împreună cu Regina şi Prinţii.

La banchetul militar dat de direcţia" manevrelor în onoarea ofiţerilor străini, cari au luat parte la manevre, dl generalAverescu, ministru de război, a ridicat un toast în sănătatea Suveranilor şi şefilor de stat, reprezentaţi la manevre.

Dl col. Teftec , ca decan al corpului ataşaţilor militari străini, a răspuns dlui ministru, arâtînd mulţumiri pentru simpatica primire făcută ofiţerilor străini şi felicitînd ţara pentru că are o armată atît de valoroasă!

Prim-ministrul Sturdza a adus laude înaltei instituţii a armatei în general . Spune că o armată naţională însemnează paza tuturor sentimentelor naţionale. —

Deşi singurul nemilitar la banchet, să declară Partizanul armatelor care trebue să rămînă paza sentimentelor şi datoriilor către Patrie şi crescătoarea popoarelor cătră datoriilor lor. Ridică păharul pentru această mare şi frumoasă instituţie şi şi reprezentanţii săi de faţă. Asa s’eu sfîrsit frumoasele manevre mari ale falnicei armate române.

Libertatea, Orastie, 6/19 Septemvrie 1907

 

In imagine Printesa Maria, viitoarea Regina, in uniforma de rosiori.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

225
Techirghiol
26.02.2020 20:31
Actual: 9° C
Viteza vantului: 4,1 m/s