Cover Image

FUGE LUMEA!

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Octombrie 2023
Timp de citire: 3 minute

Ați tot aflat din monografii anterioare și alte articole care le-au copiat "informațiile" pe genunchi, cât de gospodari și de pricepuți au fost înaintașii noștri și ce faimoasă era localitatea balneară cândva?!

Adevărată faimă o aflați din articolul de mai jos, care nu este singurul în acest sens.

° ° °

FUGE LUMEA

Ce folos că minunatul Techirghiol a fost atât de fericit dotat de Dumnezeu cu calitățile-i neasemuite, întru tămăduirea suferințelor trupești, când oamenii fac pe cei suferinzi, ca numai ia auzul rostirei numelui acestei localități, să se înspăimânte, să fugă, ca de-o adevărată pacoste? Căci, poate că nu există o altă localitate de sezon, unde acei ce vor să se recreeze sau să-și caute sănătatea să fie mai prost serviți și în acelaș timp speculați fără milă, jâcmăniți, storși până la ultima para.

Cocioabe dărăpănate și insecte și improvizațiuni anoste, insalubre și mizerabil utilate sunt acolo botezate ca pomposul nume de "vile", iar proprietarii lor, pretind de la bieții vizitatori chirii exorbitante cari îngrozesc auzul — între 8—15000 lei lunar, pentru o simplă încăpere, fără aer, fără lumină, înzestrate cu câte un pat de scânduri, o saltea de paie și o cergă incoloră . Și încă, specula întrece orice măsură, orice limită, la restaurante, in barăci înșiruite în grabă, fără gust și fără norma impusă de spiritul de civilizație al timpului, cari tocmai printre aceste particularități demonstrează nemăsurata poftă de câștig a patronilor lor, se servesc mâncări deplorabil preparate, cari au singura calitate de a fi scumpe foc.

E de ajuns să arătăm că o masă la un asemenea restaurant costă cel puțin egal cu un dejun copios, servit la cel mai elegant local din Capitală. Știm că ministerele de resort au fixat prin ordonanțe maximalizarea costului atât la alimente, cât și la restaurante și tot astfel, s’a fixat un preț maximal și la chirii. Mai mult încă, tabelele ce cuprind prețurile maximale fixate de autoritățile superioare, sunt afișate pretutindini, dar nimeni nu ține seama de ele și dacă consumatorul se prevalează de ele atunci când constată că i se pretind prețuri de jupuială, speculanții îl asigură cu ironie că ele au fost înfigbate... anul trecut. Față de această scandaloasă speculă, care are în mod indirect repercusiuni și asupra localității noastre (căci vizitatorii alarmați socotesc în necunoștință de cauză că aceeaș situație trebue să fie și la Constanța, deși nu este așa) se impune ca autoritățile executive de la Techirghiol să aplice riguros ordinele și ordonanțele tinzând la normalizarea vieței. Și aceasta cât mai neîntârziat, căci fuge lumea .

Dacia, 9 august 1927

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

109
Techirghiol
04.12.2023 12:26
Actual: 3° C
Viteza vantului: 4.54 m/s