Cover Image

Ganditorul de la Hamangia

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Octombrie 2021
Timp de citire: 2 minute

De cate ori nu ati strabatut Baia in drumurile voastre prin Dobrogea, fara sa-i dati vreo atentie?

In urma cu mai bine de 20 de ani am facut o mica incursiune prin sat si prompt, undeva la margine acestuia, la marginea strazii in camp, doua amfore, vase din lut imense, fiecare de inaltimea unui om, probabil proaspat scoase de pe vreun ogor, isi asteptau un destin mai bun.

Mai tarziu am aflat ca localitatea s-a numit si Hamangia, dand numele unei culturi a epocii de piatra din urma cu 5.000, pana la 6.000 de ani inaintea anului zero.

Cat de straluciti trebuie sa fi fost acesti oameni, ne-o spune arta lor sub forma figurinelor de marmura stilizate in niste forme, in parte, desavarsite.

"Ganditorul de la Hamangia", numele pe care il poarta de fapt ansamblul de doua figurine gasite la Cernavoda, apartinand aceleasi culturi, ganditorul asezat pe un scaun fara spatar si femeia lui sezand, reprezinta arta de varf a acestei societati "primitive". Gasite intr-un mormant si presupunandu-se ca alcatuiau daruri pentru lumea de apoi, aceste figuri prin gradul lor de abstractizare si finete a realizarii, au uimit lumea stiintifica, fiind considerate capodopere ale artei universale, cu o simbolica greu de patruns acum.

UNESCO a inclus "ganditorul" si perechea sa pe o lista scurta de 10 artefacte care nu ar trebui sa dispara niciodata din mostenirea omenirii.

Cuplul care se completeaza prin stilizare si realizare perfect, ar putea simboliza esenta fertilitatii si continuitati, simboluri ale perpetuarii speciei.

... dar cati dintre noi nu vom trece mai departe, in goana masinii prin Baia, fara sa risipim vreun gand despre ea, despre Dobrogea, despre locul in care am trait toata viata poate, fara insa sa-l cunoastem cu adevarat?

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

11
Techirghiol
20.04.2024 01:32
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.06 m/s