Cover Image

Gara Constanta 1933

Publicat de Aurel Băjenaru, 20 August 2020
Timp de citire: 2 minute

- La ce orá e tren spre Mamaia?

- E afisat la casä.

La casa un afis galben anuntä trenuri din orá in ora spre Mamaia sau spre Movilä, plus trenuri automotoare si suplimentare. Dar, desi existent pe afis, trenul nu se vede in garà, la ora indicatá. Te adresezi din nou portarului, care te lämureste: PIeacá dupá afis, dar inca nu s'a pus in circulatie. S'a zvonit, pe peron, cà un tren suplimentar pleacä. In dimineata aceasta de Duminica arzatoare, dar nu se stie pe ce linie trage daca pleacä spre Mamaia sau spre Carmen SyIva. Portarul se contrazice cu täblitele de pe vagoane, iar acestea cu afisul galben.

- E pentru Carmen Sylva! Jumatate din lumea de pe peron, da nävalä in trenul care se umple intr'o clipä. Dar altcineva preciseazä:

- E pentru Mamaia! Cei din tren vor sä coboare, in timp ce pasagerii de pe peron, amatorii de Mamaia, vor sa se urce. Femei se rostogolesc din tren, pe scari, unde s'au incins batái. Nimeni nu cedeazá pasul: calatorii spre Mamaia vor sä se urce peste cei din tren; acestia vor sä coboare pânä nu pleaca trenul. Unii ies pe ferestre. Copii sunt striviti sau trecuti, colete ce sbiara, din mâna in mänä, pe deasupra capetelor. Prin usile blocate, nimeni nu urca, nimeni nu coboará.. Dar toti imping cu convingere, voiniceste...

In fine, trenul cu calätori pentru Carmen Sylva, a plecat... spre Mamaia...

Realitatea Ilustrata,1933

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
28.09.2020 22:43
Actual: 21° C
Viteza vantului: 7,2 m/s

Vizitatori astazi

328