Cover Image

Getii de la Anadolchioi

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Martie 2021
Timp de citire: ~1 minut

Daca Ovidiu a trait printre "barbari", dupa cum ne lasa marturie in Tristele si Scrisorile din Pont, cum putea el sa traiasca la Tomis, in cetatea grecilor?!
Oare a trait Ovidiu mai degraba printre barbarii geti de la Anadolchioi numind locul, necunoscut in lumea romana, dupa asezarea Tomis de alaturi?

George Severeanu (1879 -1939) a fost un medic si profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, pasionat istoric si numismat, a contribuit la fondarea Societatii Numismatice Romane. Intr-o comunicare din 1928, acesta se refera si la satul getic din apropierea Constantei, Anadolchioi, prezentand un artefct si un comentariu la acesta foarte interesant .

"Şi un ultim şi important exemplu de artă geto-dacă cu o influenţă elină o găsim în cele două inele de argint masiv, găsite în importantul centru trac din actualul sat Anadolchioi situat la N. Constanţei din care un inel e reprodus la fig. 21.

Importanţa acestui inel nu este numai în forma sa de influenţă elino-tracă, dar este şi prin inscripţia scrisă pe 2 rânduri cu litere formate dintr'un amestec de elin cu latin pe care se citeşte clar numele de DERZO, nume ce ne reaminteşte pe Darsos pe care Usener l-a reconstituit ca zeul vindecător din Tracia propriu zisă şi care ne arată şi obiceiul ce-l aveau Geto-Dacii din Dobrogea de a purta amulete păzitoare de sănătate precum şi numele doctorului lor zeesc. "

DR. G. SEVEREANU
BULETINUL SOCIETĂŢII NUMISMATICE ROMÂNE, 1928

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

519
Techirghiol
20.04.2024 00:54
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.06 m/s