Cover Image

Grand Hotel Rex, Mamaia - ONT (1936)

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Noembrie 2019
Timp de citire: 3 minute

La o cercetare mai de aproape a statisticei, vedem ca din top oaspetii veniti de peste hotare, mai bine de jumatate se indreapta spre Mare. 

De aceea nu este o intamplare ca pentru intaiul hotel pe care s'a hotarat sa-l ridice Oficiul National de Turism, localitatea aleasa a fost Mamaia. Cu cat capacitatea de primire a oraselor si statiunilor de pe tarm va fi mai mare si inlesnirile mai bune, cu atat si numarul vizitatorilor straini va creste. 

Romania va incepe sa fie o tara de turism international prin coasta ei maritima. Prin alte parti strainii vin, se uita si trec mai departe ; la Mare se opresc si se intorc. Si organizam cat mai placut pentru ei acest tinut de nisip cald, de unda lina si de zare albastra !

M'am intamplat la punerea pietrei de temelie a hotelului dela Mamaia. Zidarul imbracat intr'o manta de lucru alba, care punea mortarul cu mistria, nu era altul decat Majestatea Sa Regele Carol al II. Presdintele Oficiului, in cuvantarea lui, vorbise de simbol. Acesta era simbolul si deasupra lui falfaiau steagurile pana departe, dela aceasta singuratate de dune si de scaeti, din stalp in stalp, pana la Cazino, si kilometri dincolo de el, pana la Constanta ! 

Regele tarii punea el insusi inceput cladirii, unde aveau sa fie chemati sa traga mai cu seama strainii. El era gazda si intelegea sa-si faca datoria intreaga, fiind si cel dintaiu la munca. Mai ia odata cu mistria si se uita imprejur. Numai lacul departe, surpaturile de nisip cat cuprinde vederea si Marea indarat, gatità cu creste subtiri de spuma si invinetita de apropierea orei sase dupa amiaza la 15 August (1936 n.r.). 

Pana la Iunie viitor locul n'avea sa mai semene. De pe o movila, la o aruncatura de bat, se misca un steag ciudat, cu coada scurta, verde cu semiluna. Zidarul nu intelegea ; apoi a zambit. Acolo se cuibarisera tinerii Egipteni veniti la Jamboree si fugiti din Poiana Brasovului de ploaie si de frig. Sedeau pe margine, parca anume ca niste trimisi ai strainatatii, la aceasta solemnitate, facuti. putin si pentru ea. Oamenii dintr'o ora de soare, se bucurau de Romania insorita.

Noul hotel incepea bine.

Ceeace a fost nou anul acesta in viata turistica a tarii a fost aparitia in mijlocul ei a organizatiei de Stat, Oficiul National al Turismului. Calatorit ca ideie pe la cateva Departamente, ca si cum ar fi trebuit sa-si dea proba de putere, prin elementul care e caracteristic turismului, mersul, ei s'a asezat acum, prin legea dela 29 Februarie 1936, la Ministerul de Interne.

Emanoil Bucuta

Pietre de Vad, 1937

* * *

 

Grand Hotel Rex din Mamaia, primul hotel construit de ONT, a fost finalizat in 1938.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
28.09.2020 21:31
Actual: 21° C
Viteza vantului: 8,2 m/s

Vizitatori astazi

316