Cover Image

Grecii expulsaţi din România

Publicat de Aurel Băjenaru, 20 Mai 2020
Timp de citire: 2 minute

Adi am vădut deja pe strădile Braşovului pe unul din Grecii expulsaţl din România în ultimul consiliu de miniştri. Un bărbat voinic spătos şi era încunjurat de nevastă, vr’o 3—4 copii împreună cu guvernanta lor.

— Etă lista completă a palicarilor expulsaţi: Zisu Protopopas, Diamandi Mărgărit, Dr. Cecicas, A. Ciricleano, D. Ianulopulos, At. Constantinidis, Gh. Beico, Nicolae Canutis, Mih. Delagramaticas, Constantin Constantinopulus, Euaclie Astras, Gavr. Ioanidis, Stelios. Sapatinos, Chrisostomos Saparis, C. Gheorghiadis, Nic. Patelis, Nic. Peristeris, Dr. Gimurtu, Vas. Papadopol, Ioannis Giovanis, Cristea Caffes, G. Papadopulos, Christos Sotirulis.

Guvernul a luat măsuri a expulsa  încă 15 Greci dovediţi culpabili în propaganda contra intereselor României în Macedonia.

In tabloul, ce s’a făcut mai figurăză numeroşi alţi greci, a căror expulsare se va face după serbările jubilare.

Doctorul Cecicas a plecat pe la Verciorova. Voinicosul grec a ameninţat pe representanţii poliţiei veniţi a-i notifica expulsarea, că va face întrebuinţare de revolverul său.

Gazeta Transilvaniei 9/22 Maiu 1906

* * *

In contextul in care statul elen si comunitatea greaca incercau sa preia cu orice pret controlul asupra activitatilor etniei aromane din Imperiul Otoman, sultanul Abdul Hamid al II-lea, dupa interventii diplomatice ale statului roman si a marilor puteri europene, a emis in 1905 decretul de recunoastere a etniei aromane ca o comunitate distincta, cu drepturi culturale proprii si cu drept de reprezentare specific.

Acesta iradea nu a facut decat sa intensifice actele criminale ale bandelor de antarti greci auspra aromanilor din Macedonia in eforturile  de desnationalizare a acestora, pentru  a impune controlul grecesc asupra unor teritorii pe care acestia le revendicau prin drept istoric.

Greci din Romania se pare ca au participat la sustinerea acestor activitati, declansand ample proteste antigrecesti si ajungandu-se la expulzarea unor lideri greci din Romania. Grecia s-a vazut indreptatita sa ceara socoteala  Romaniei, ajungandu-se in 1906 pana la ruperea relatiilor diplomatice intre cele doua tari.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:08
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

310