Cover Image

Imparatul Constantin cel Mare - initiatorul cultului crucii

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 Mai 2020
Timp de citire: 3 minute

Un mic "orientativ" pentru crestini, ce si cine se sarbatoreste astazi.

Astazi 21 mai ortodocsii  serbeaza pe imparatul Constantin (272 – 337 )  si pe mama sa Elena (248 /250 - 330) , cei datorita carora crestinismul a devenit religie permisa iar duminica a fost stabilita zi de odihna in Imperiul Roman. Catolicii si protestantii serbeaza si ei in aceiasi zi "Inaltarea la Cer".

Mama lui Constantin, Flavia Iulia Helena s-a nascut in Drepanon, astazi Karamürsel, Bitinia ca fiica a unui hangiu. Ea s-a casatorit in anul 270, cand avea 16 ani, cu generalul roman Constantiu Chlorus, iar in 272 l-a nascut pe Constantin, in localitatea Naissus (in Serbia de astazi). In 293, imparatul Diocletian i-a poruncit lui Constantiu sa divorteze si l-a numit Cezar pentru Imperiul Roman de Apus. In aceasta calitate, el s-a casatorit cu Teodora, fiica vitrega a imparatului Maximian, cu care a avut inca sase copii.

 Elena nu s-a recasatorit si a trait in umbra, departe de atentia publica, dar aproape de fiul sau, pe care l-a sprijinit cu dragoste si afectiune. In anul 306, fiul sau a fost proclamat de armata romana drept august al imperiului, imediat dupa moartea lui Constantiu Chlorus. El si-a readus mama la curtea imperiala numind-o  "Nobilissima Femina" si ma apoi onorand-o cu cea mai mare distinctie, "Augusta".

* * *

Împăratul Constantin şi-a înscris numele în istoria Bisericii creştine prin următoarele fapte:

A fost cel dintâiu care a promovat cinstirea sfintei cruci, făcând-o semn de luptă pentru creştini.

A proclamat deplina libertate a religiei creştine.

A ajutat Biserica în lupta contra necredinţei. El a convocat sinodul întâiu ecumenic, la Nicea, pentru combaterea rătăcirii lui Arie.

Împărăteasa Elena, prin desgroparea crucii Mântuitorului, şi zidirea unei biserici pe Golgota, a devenit tipul femeii creştine evlavioase şi active. Deaceea B serica ortodoxă îi cinsteşte ca pre nişte «sfinţi, de Dumnezeu încoronaţi şi întocmai cu apostolii."

În sfintele cărţi se spune despre dânşii: „Precum amândoi împăraţii au avut stema pământului, asemenea amândoi au şi coroana cerului". 

Biserica si Scoala, 16 Maiu 1937

* * * 

Deci crucea este un semn de lupta si simbol al  victoriei in lumea crestina. Un astfel de simbol al victoriei se afla si in apropiere de Techirghiol, unul dintre cele mai vechi in zona, pe o movila (Movila Muratanu) din apropierea localitatii Topraisar, Crucea lui Mackensen.

Aceasta a fost inaltata in meomoria celor peste 400 de soldati germani cazuti aici in lupta cu trupele romanesti. Trupele romanesti s-au retras de la Topraisar  (19-20 octombrie 1916) dupa ce n-au mai avut sustinerea rusilor de pe flancul Marii Negre, nu inainte insa, de a a fi adus mari pagube inamicului.

Pe acesta cruce se afla de asemenea sculptat simbolul unei cruci, simbol al trupelor nemtesti, preluat de la Ordinul Cavalerilor Teutoni (Der Deutsche Orden ger. - Ordo Teutonicus lat.) infiintat in anul 1190, purtat mai departe si de Wehrmacht (trupele regimului national-socialist) sau de Bundeswehr, armata germana actuala.

Vezi si:

https://techirghiol.com/crucea-lui-mackensen

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

314
Techirghiol
24.04.2024 13:39
Actual: 19° C
Viteza vantului: 6 m/s