Cover Image

Imprejurimile Constanţei - VIILE

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Septembrie 2022
Timp de citire: 4 minute

Până acum vreo zece ani Constăntenii şi putini sezonişti de pe atunci se folosiau de plaja dela vii . Acolo unde astăzi sunt instalate depozitele de petrol , era un loc foarte potrivit pentru băi, unde se putea merge cu un tren special , care funcționa în timpul verii.

In legătură cu mica plajă de care vorbim, incepuse să ia o desvoltare ne aşteptată şoseaua viilor , atât locuitorii din oraş cât şi mulți amatori de aiurea grăbindu -se să cumpere locuri şi chiar să clădească în această parte. Și ideia lor era foarte nimerită. Incă până astăzi viile au rămas singurul loc de plimbare al Constănţenilor . Ele indeplinesc toate conditiunile necesare pentru aceasta. Au o plantație frumoasă şi indestulatoare şi sunt situate pe un tărm inalt , de unde se desfăşoară inaintea ochilor o privelişte admirabilă . Intreg oraşul şi marea pe o mare intinderese văd de acolo .

Cu timpul plaja devenind neîndestulă toare s'a simtit nevoia uneea mai mari şi atunci s'a creat Mamaia . Linia ferată s'a desfiintat şi viile au fost cu incetul date uitării . Entuziasmul cumpărătorilor de terenuri a scăzut mult şi la aceasta a contribuit nu numai mutarea băilor, ci şi instalarea in acea parte a depozitelor de petrol , care in chip firesc contrastează cu o statiune de agrement , cum avea pretenția să devină viile . Nu mai arareori câte o serbare populară mai dădea puțină viaţă şoselei părăsite.

De câtàva vreme însă atențiunea Constănţenilor a început din nou sà se indrepteze tot mai stăruitor asupra viilor.

Directiunea lucrărilor portului executand mari lucrări pentru consolidarea şi în frumusetarea malurilor din dreptul şoselei, a făcut primul pas. Apoi oraşul întinzându-se în celelalte directiuni până la nişte limite , peste care nu se mai poate trece , nu i-a mai rămas loc de desvoltare decât în direcțiunea viilor.

Și astfel iată cum dela sine locul nostru de plimbare a ajuns din nou la pret. In anii din urmă s'au parcelat şi s'au vândut la licitatie terenurile comunale , care despărţeau oraşul de vii . Valoarea acestor terenuri a crescut repede intr'un chip surprinzător şi peste putin ele se vor acoperi cu construcţiuni, care vor forma cartierul cel mai frumos.

Ca o consecintă viile , care altădată se afla la o distanță respectabilă de bariera Constanţei , au ajuns imediat vecine cu dânsa, dobândind şi ele o valoare neaşteptată . Cumpărările , care s'au facut de curând acolo, dovedesc aceasta cu prisos .

Acum este datoria municipalităţii , să facă la rândul ei tot ce-i stă în putinţă , ca să grăbiască ajungerea soselei dela vii la însemnătatea , pe care este în drept să o rávnească . Deocamdată , cu putine sacrifici s'ar putea îmbunătăți întreținerea. Dacă ar fi udată suficient , ca praful să nu orbiască pe trecători , dacă s'a: astupa gropile care fac drumul aproape impracticabil , dacă s'ar găsi mijlocul de a o lumina , atracţia pe care soseaua aceasta o are pentru orăşeni şi sezonişti ar creşte de sigur cu mult.

Când vedem că primăria cheltuieşte sume considerabile , ca să creeze pe dea întregul o plantatie la Mamaia , unde se simte de bună seamă nevoia unei asemenea lucrări , ar fi păcat, dacă nu s'ar gândi să amelioreze şi plantația făcutá gata dela vii , care ar necesita o cheltuială mai mică. Să sperăm că aceste câteva rânduri vor deştepta interesul celor din fruntea comunei pentru minunatul loc de plimbare al Constanţenilor.

Sirena, Constanţa - 26 mai 1916

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

12
Techirghiol
30.05.2023 03:26
Actual: 17° C
Viteza vantului: 4.22 m/s