Cover Image

In ce ton vorbeşte un popor civilizat

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Aprilie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Iată aci un fragment din răspunsul ≫Minervei≪ dat ziarului bulgar ≫Vecerna Posta≪: 

≫De aci nu urmează că a fi sărăcie, este o ruşine pentru Bulgari, nu, ceea ce am voit să demonstrăm scoţand in evidenţă această sărăcie, a fost faptul că Bulgarii fac prea multe sacrificii pentru armată in raport cu starea lor fiinanciara, şi deci, că intreţinand o armată cu atatea sacrificii, vecinii noştri o fac cu un singur scop: Realizarea visului dela San-Stefano, crearea ≫marei Bulgarii≪. Ori, realizarea acestui plan, implicand in mod absolut luarea Dobrogei, a Nişului şi Macedoniei, socotim că este o datorie de bun Roman de a se atrage atenţiunea Romanilor asupra tendinţelor vecinilor noştri. Ce vor face Sarbii spre a-şi apăra Nişul, sau Turcii pentru a  păstra Macedonia, este treaba respectivelor popoare; noi Romanii insă suntem datori să procedăm in aşa fel, ca nici odată Bulgarii să nu indrăznească să se atingă de Dobrogea. Vecinii noştri n’au de ce să se supere, intru cat este dreptul nostru să ne apărăm ceea ce ne aparţine≪.

 

Gazeta Transilvaniei, 24 Septemvrie (1 Octomvrie) 1909

 

Privitor la contextul istoric, la 5 octombrie 1908, Printul Ferdinand al Bulgariei, var primar cu mama Printului  Ferdinand, viitorul rege al Romaniei, a proclamat independența de jure a Bulgariei față de Imperiul Otoman și s-a autoproclamat țar. Declarația de independență a fost acceptata de celelalte puteri europene, ca si de Turcia. Ferdinand, precum si alti conducatori ai unei țari ortodoxe,  visa la un nou Bizanț.

În 1912, Ferdinand I al Bulgariei s-a alăturat altor state balcanice într-un asalt asupra Imperiului Otoman pentru a elibera teritoriile ocupate (Razboaiele Balcanice 1912-1913). A văzut acest război ca pe o nouă cruciadă declarând că aceasta este "o luptă dreaptă, mare și sfântă a Crucii împotriva Semilunii". Curând după aceea, Bulgaria a atacat aliații săi recenți Serbia și Grecia, iar ea însăși a fost atacată de către România și Imperiul Otoman și a fost învinsă.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

292
Techirghiol
23.10.2019 00:21
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2,1 m/s