Cover Image

Încăierare între Bulgarii şi coloniştii din Cadrilater

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Iunie 2020
Timp de citire: 2 minute

Dumineca la 30 Martie Bulgarii şi coloniştii macedo români din comuna Bogdanova din Dobrogea s'au încăierat pentru nişte pământ. Bulgarii au atacat cu focuri de arma pe colonişti, rănind pe românul macedonean Tuşa Cehene, iar pe fratele acestuia bătându-l cu ciomege.

Coloniştii s'au apărat, împuşcând şi ei asupra Bulgarilor şi rănind pe 7 dintre ei, iar pe unul omorându-l. Jandarmii venind au arestat zece Bulgari şi cinci colonişti.

Unirea Poporului, 13 aprilie 1930

* * *

Iata unul dintre aspectele colonizarii (romanizarii) Dobrogei de Sud, care fac din "Dobrogea cea simpla"  si "Dobrogea exemplu de convieture interetnica si toleranta", precum o canta  trubadurii nationalismului romanesc, politicieni si istorici de ocazie, bluferi si habarnisti, infloritori din condei, ...  o Dobroge prea putin cunoscuta.

Devenirea Dobrogei, chiar si a Dobrogei moderne de la alipierea ei la Romania, a fost un proces complex, plin de vitregii ale istoriei si sortii, iar amalgamul de natiuni a avut numai o sansa, aceea de acceptare a romanizarii provinciei, cu consecintele corespunzatoare pe care fiecare in parte le-a tras pentru sine, acceptare sau emigrare. La schimbul de populatie care s-a facut in urma retrocedarii Cadrilaterului din 1940,  circa 110.000 de romani (colonisti din Vechiul Regat si din Balcani) au parasit regiunea, in schimbul a 77.000 de bulgari din Dobrogea actuala.

In imagine farseroti din Corița, parte dintre ei (Pleașa) devenind colonisti in Cadrilater.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

181
Techirghiol
16.06.2021 20:01
Actual: 18° C
Viteza vantului: 3,19 m/s