Cover Image

Încheierea Cursurilor Țărănești la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Decembrie 2023
Timp de citire: 2 minute

Duminică 9 Aprilie a. c., într'un reușit cadru festiv , s'a Încheiat Cursurile Țărănești la Techirghiol, cursuri cari au funcționat încadrate În activitatea Căminului Cultural local.

Cursurile au fost începute la 30 lanuarie 1944 şi s'au ținut în fiecare Joi și Duminică , cu program diferit la secția bărbați şi secția femei . Corpul didactic al cursurilor a fost format din toți învățătorii şi o bună parte din intelectualii şi bunele gospodine din localitate.

S'au ținut un număr de 75 conferințe şi un mare număr de îndrumări folositoare.

Directorii acestor cursuri la secția bărbați au fost d nii Remus Bușiepure şi Constantin Simionescu, învățători, iar la secţia femei d-na Lucia Fiscali, învățătoare.

Dobrogea Juna 14 aprilie 1944

° ° °

Cursurile ţărăneşti erau forme de pregătire a ţărănimii, la care puteau participa adulţii de orice vârstă, de la 18 ani în sus, bărbaţi şi femei. Acestea aveau caracter strict local şi sezonier, durata fiind în funcţie de împrejurările practice – de la o lună la trei luni – cu program zilnic sau la 2-3 zile. Se putea înscrie orice cetăţean al satului, fie că ştie carte, fie că nu. Pentru acestia din urmă se organizau cursuri de alfabetizare în paralel cu cele de cultură generală şi cu cele de cunoştinţe de practică curentă.

° ° °

Grea moștenire am avut dacă la Techirghiol în 1944 ţăranii învățau să fie ţărani, gospodari sau cetățeni.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

55
Techirghiol
05.03.2024 07:18
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.95 m/s