Cover Image

Incident la Balcic între ministrul rus la Sofia şi un jandarm român

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Mai 2019
Timp de citire: 2 minute

Se anunţă din Sofia: Ziarele bulgare publică următoarele: Ministrul Rusiei la Sofia, Savinsky, a întreprins o călătorie în Dobrogea-nouă, pentru a se interesa de soarta populatiunei bulgare sub noua stăpânire română.

In cursul acestei călătorii s'a întâmplat un incident, care poate avea oarecari consecinţe diplomatice în următoarele împrejurări: Ministrul a plecat din Varna cu automobilul spre Dobrici. Aci a fost întâmpinat de prefectul român cu care s'a întreţinut câtva timp. Savinsky avea intentiunea să treacă la Balcic, însă, pentru motive necunoscute, n'a voit să-şi arate intentiunea prefectului, declarând că va vizita câteva sate din jurul Dobriciului, sate cu populaţie bulgară. In realitate, Savinsky s'a îndreptat spre Balcic.

La bariera oraşului, pichetul de pază a oprit automobilul ministrului care voia să treacă înainte fără a se legitima. In urmă arătându-şi calitatea, i s'a lăsat drumul liber. Pe una din străzile oraşului, unui jandarm părându-i-se suspectă alura automobilului, ministrul a fost din nou oprit. De astădată însă el s'a dat jos din automobil şi foarte enervat a tras câteva palme jandarmului.

Imediat ce ministrul a ajuns la Rusciuk s'a plâns telegrafic atât ministrului rus la Bucureşti cât şi guvernului din Petersburg de cele petrecute. Savinsky era însoţit de vice-consulul rus din Sofia. 

Romanul, 27 Aprilie v. (10 Maiu n.) 1914

 

***

Se pare ca acest ambasador rus la Sofia, Savinsky, a fost totusi un om relativ integru, fiind pomenit cateva zile mai tarziu intr-un alt articol din ziar.

 

***

 

Puterile resping plângerile contra administraţiei româneşti din Dobrogea-nouă.

Paris. — "Le Temps" publică o telegramă din Sofia spunând că reprezentanţii marilor puteri au refuzat să primească o delegaţie de preoţi bulgari din Dobrogea-nouă, delegaţie venită cu sprijinul guvernului bulgar, să se plângă de autorităţile româneşti.

„Le Temps" adaogă că ministrul Rusiei, Savinsky, a declarat formal delegaţiei că a vizitat Dobrogea anexată, a studiat la faţa locului situaţia şi s'a convins că provincia e administrată spre satisfacţia nouilor supusi români.

Romanul 11 /24 Maiu 1914.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
04.06.2020 01:58
Actual: 12° C
Viteza vantului: 3,6 m/s

Vizitatori astazi

31