Cover Image

INSULA Şerpilor

Publicat de Aurel Băjenaru, 5 Ianuarie 2020
Timp de citire: 7 minute

INSULA Şerpilor nu este numai unica insulă a Romaniei in largul Marii, ci şi unica insula a Marii Negre. Ceilalţi vecini de litoral : bulgarii, ruşii şi turcii, n'au nici o insula.

Rămăşiţa a vechilor cute varişte, formate din şişturi hercinice, din gresii silicioase. dure, conglomerate şi quartite, stancoasă şi inabordabilă, Insula Şerpilor impresionează puternic prin uriaşele ei stanci, blocuri de mii şi zeci de mii Kgr., aruncate in regatul lui Neptun poate pe vremea războiului dintre Giganti şi Jupiter. Pe alocuri, aceste stanci se ridică pană la 21 m. deasupra marii, modelate vertical de valuri şi vanturi timp de milenii.

Sunt 13 ani de cand am fost pe Insula Şerpilor, dar am impresia ca am vizitat-o mai eri. Şi am vizitat-o intr-o frumoasă zi de Septembrie a anului 1925 impreuna cu un grup de aproape 100 ingineri, cu prilejul Congresului al 5-lea A.G.l.R, ţinut la Chişinău, urmat de o lunga excursie in Sudul Basarabiei, in Deltă şi la Insula Şerpilor. Comisiunea europeană a Dunării ne puse la dispoziţie două mici vapoare elegante, din iniţiaţiva d-lui inginer Vasilescu pe atunci, delegatul technic al Romaniei in C. D. E.

La orele 5 dimineaţa ambele vaporaşe au părăsit Sulina intrand in largul marii, luand direcţia Nord-Est 75 grade. Am avut prilej să văd Marea Neagră in toate culorile ei şi anume

1. Marea Galbenă. — Pană la vreo 5 km, de coasta apa e galbena din cauza malului adus de Dunăre. Diferenţa densităţilor intre apa dulce a fluviului şi apa sarata a marii, permite Dunării sa curgă kilometri intregi in mare intocmai ca Gulf-Streamul pe ocean, fără ca cele doua ape sa se amestece.La un moment dat incepe să se vadă :

2. Marea Verde.-- O privelişte interesantă. Apa e verde-deschis, incat pare a fi colorata _de un pictor. Cat vezi cu ochii dela inălţimea punţii de comandă, d esluşeşti doua infinituri : apa galbena adusa de gurile Dunării, formand o linie oblică de la Chilia spre Sft. Gheorghe şi apa verde desparţita printr’o linie naturală foarte distinctă. Linia de despărţire se pierde la orizont, cat poţi vedea cu ochii. Timp de două ore vapoarele inaintează in verdele nesfarşit al masei de apa, care se inchide tot mai  mult pe măsură ce marea devine mai adancă.— După ce plutim o bucată de vreme intre cer şi apa ajungem in:

3. Marea Albastră. — inainte de Insula Şerpilor verdele se inchide şi devine albastru mediteranian, cand cerul e senin. In zilele inourate, Marea pare insă neagră, de unde ii vine şi numele.

După vreo trei ore am ajuns la insulă, situata la o depărtare de 18 mile, adică circa 35 Km. Marea fusese cu desăvarşire calmă, aproape fără unde şi pe albastrul cerului nu se văzuse un nour cat de mic. Vapoarele au ancorat in larg, deoarece insula se intinde şj sub apa. Nici un vas nu se poate apropia de ea şi ancorează la circa 50 m. in mare, de unde se văd stancile submarine.

Drumul pană la insulă il facem in bărcile de salvare, care sunt lăsate in mare şi transportă grupuri de cate 10— 15 persoane. La „debarcader" suntem intampinaţi de „toţi" locuitorii, in număr de 8. Imi mai amintesc de Ştefan Petrea, primarul insulei, de Gheorghe Tabaricov, contra-maistru şi de paznicul farului, al cărui nume imi scapă şi-mi pare rău deoarece acest om a trăit vreo 40 de ani pe insulă. Era un Robinson Crusoe al Romaniei.

Insula Şerpilor are forma stemei ţării, stemă care se distinge perfect din inălţimea farului ei. Suprafaţa e de 17 hectare, deci cu un hectar mai mică decat grădina Cişmigiului. inălţimea ţărmurilor atinge 21 metri in punctele de altitudine maximă. Partea centrală a insulei se află pe un platou, format dintr'un strat de pămant negru şi fertil, de două picioare grosime.

Inainte de războiu era acolo un far de 50 metri inălţime, care a fost distrus in urma unui bombardament al crucişătorului german „Goeben", fiind omoriţi şi cei trei soldaţi romani cari păziau farul. Ei sunt ingropaţi in micul cimitir al insulei.

Noul far, zidit la 1922 de C. E. D., nu e atat de inalt, dar e o clădire impunătoare. Am avut prilej să pun in mişcare cu o singură mană oglinzile prizmatice Fresnel, in greutate de cateva tone, fiind aşezate pe bile. Farul are de scop să orienteze vapoarele in timpul nopţii, spre a nu se ciocni de insulă. Cand e ceaţă, insula nu se vede nici ziua ; atunci se trag salve de dinamită din 10 in 10 minute. Un  paznic făcu să explodeze o incărcătură de dinamită, care a produs un sgomot asurzitor de artilerie grea. 

La 1917, după distrugerea farului, un vapor’ rusesc, s'a ciocnit in timpul nopţii de stanci şi s'a scufundat atat de repede incat intregul său echipagiu şi-a găsit moartea in valuri. Rămăşiţele acestui vapor se văd şi azi, strivite de stanci.

Insula Şerpilor e insula stancilor. Stancile formează acolo ziduri naturale ca nişte calcane de blockhousuri ce par construite de ciclopii lui Vulcan, zeul focului şi al technicei. Inginerii au calculat că pană in cateva mii de ani insula noastră va dispare complet, săpată de valuri, măcinată de vanturi, dar in schimb Delta Dunării va mai inainta cu mulţi kilometri in mare.

Insula are o singura casă, in jurul farului, cu vreo zece camere pentru locuitorii ei. Poşta şi ziarele se trimit prin Sulina, odată la două săptămani, impreună cu alimentele şi apa de băut. Insula nu are pomi şi poate fi abordată de bărci numai in trei locuri. 

Pe insulă cresc 13 specii de plante. Nu există nici un arbore. Prin crăpăturile stancilor işi fac cuibul felurite păsări, precum : cormorani negri, lari albi şi, in plus, mişună şerpii negri.

In vechime, insula se numia Achillea, după numele iui Achille. In 1823, Căpitanul rus Kristski a descoperit pe Insula rămăşiţele unui templu şi o mulţime de monede vechi de aur, dar ruşii săi le-au furat pe toate; 

Printre pietre se pot găsi raci de mare, scolopendre, midii, crabi şi paguri. Uneori se apropie de stanci delfini, rechini mici (caini de mare), ceriţi, dragoni, ţipari, păstrăvi de mare, pisici de mare, scoici, creveţi, şi crangoni.

După o călătorie in orele pranzului ne-am inapoiat la Sulina, unde Comisiunea Europeană ne-a dat o masă prietenească, fericită demonstraţie practică a bogăţiei gurilor Dunării şi a Mării Negre.

L. FLORIN

Realitatea Ilustrata, 8 iunie 1939

 

Insula Serpilor, odinioara romaneasca, a fost ocupata de URSS dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si anexata in cursul anului 1948. In prezent este parte a raionului Chilia al regiunii Odesa din Ucraina.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
07.07.2020 14:39
Actual: 31° C
Viteza vantului: 5,1 m/s

Vizitatori astazi

374