Cover Image

Invazia jidanilor in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 24 Octombrie 2021
Timp de citire: 3 minute

(Iata un articol care ilustreaza elocvent antisemitismul agresiv al romanilor inca de la inceputurile Romaniei, precum si pe cel al dobrogenilor care nu sunt cu nimic mai prejos, ei insisi majoritatea, proaspat veniti aici din toate colturile tarii. Titulatura de "jidan", ieri ca si astazi era extrem de agresiv si antisemit peiorativa si discriminatorie.)

Am avut dreptate cînd sustineam că jidanii nu-părăsesc ţara şi că emigrarea provocată în marea ei parte să mărginește numai la mutarea jidanilor din o localitate în alta; dar mai ales: prin oraşele din Valachia şi în Dobrogea, localităţi unde le suride un câmp mai inflorit şi mai rodnic pentu realizarea măi departe a gheşefturilor lor pe sama populatiei românești.

Faptul acesta e constatat acuma şi de unele „ziare din capitală, ce nu pot fi bănute de antisemitism; cum şi de autorităţile acelor localităţi, unde s'au semnalat deja aşezarea de musafiri jidani, deja in un număr insemnat. Din Constanta s'a telegrafiat deja d-lui General Manu, ministru de interne, următoarele cu privire la aceasta năvălire:

„De cât-va timp, zilnic sosesc din ţară în oraşul nostru, sub pretext de emigrare, zecimi de familii ovreeşti.

Sinagoga lor de aici este “plină de bagajele celor sosiți, pănă ce'şi găsesc gazde si se răspândesc în oraş, unde au şi început comerțul ambulant. Şi acest pămînt caştigat cu sînge rominesc este amenințat de invazia jidovească, ce ia proporții îngrijoratoare.

Populaţia pacinică de aici nu este şi nu poate fi deprinsă a trai cu ei. Este o lege specială în Dobrogea cure opreşte stabilirea străinilor.

Vă denunţâm faptul şi vă rugam cu profund respect a da ordinile necesare.

Un act de înalt patriotism impune, domnule Ministru, ca primul port al ţârei să nu fie lasat pe" mâna ovreilor, cari ne-au discreditat comerciul şi ne-au hulit tot-d'auna în străinătate.”

Aşteptăm cu o legitimă nerabdare să veden ce va face guvernul, şi în special dl, ministru de interne; faţă cu această nenorocire de care sunt ameninţaţi dobrogenii, cum şi ce măsuri va lua cu zișii emigranţi, din toată țara, cari striga "urbi et orbi" ca părăsesc Rominia unde nu mai pot träi din cauza groaznicelor persecuții ce le îndură.

Ecoul Moldovei, 18 mai 1900

° ° °

In imagine Constanta la 1906.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

195
Techirghiol
23.01.2022 23:42
Actual: -6° C
Viteza vantului: 7,17 m/s