Cover Image

INVOIALA

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2020
Timp de citire: 2 minute

Un document dobrogean. 

Astăzi, de bună voie, a noastra si a părintilor nostri, o logodim, pe sora noastră Aneta a lui Christos Epitropos cu domnul Constantin Teodorescu, ca să o ia de nevastă ; si ne indatoram să-i dăm zestre 100 lire turcesti, bani ce-i voiu plăti chiar din capitalul meu ; si iarasi ne mai indatorăm să-i dăm ca zestre jumátate de casă si jumătate de prăvălie pe care le avem in Zagori:Laista sau Ianina ; si iarăsi ne mai indatorăm să-i dăm patru bucati de vie, una in Manole, una in Poiang, una in Frango si una in Palihori si locurile din piata ; toate cele ce sant scrise mai sus, ne indatorăm cu familia noastră să le dăm surorii noastre drept zestre si cumnatului Constantin, ca de azi inainte să fie sot bun si să le stăpaneasea după buna lui voie, fără să fie stingherit de nimeni din ai nostri ; acestea sunt ale lui, date ca zestre de bună voie, a noastră si a părintilor nostri.

Dumitru El. Epitropu

N: Maniati

Tanasi Petridi

N. Christodorescu

N. K. Tzinacu

Martori

 

1877 Decembrie 7

Am intărit

(L. S.)

C. Teodorescu (ss)

 

Notă. -- Redăm in original si in traducere documentul de mai sus, cu data de 7 Dec. 1877, in credinta că el va fi util cercetătorilor trecutului acestei provincii. El este scris pe coală timbratà cu "timbru fixu" de 1 leu, tipărit in coltul din stanga, sus, sub care, la 2 cm. dedesubt, vine timbrul sec, rotund, cu marca Romăniei si cu indicatia imprejur : Romania Leu 01. Timbru. Leu 01". Documentul ne-a fost predat nouă de d-l Titus Cergău, institutor in Constanta si a fost transcris si tradus de d-l Dr. V. Grecu, Profesor de Bizantinologie la Universitatea din Cernăuti. Amandurora le aducem aici cele mai frumoase multumiri. Invoiala, despre care tratează documentul, cade in timpul războiului cu Turcii dela 1877 si inainte de ocuparea Dobrogei de către Romania, care incepe la 14 Noembrie 1878.

 

Acest document, oricat de neinsemnat ar părea el, isi are semnificatia sa. Ne abtinem dela orice comentar, lăsandu-l in seama cercetătorilor cari-l vor folosi.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

269
Techirghiol
26.02.2020 23:08
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3,6 m/s