Cover Image

Ioan Movilă contra Ismail Memet Ceauș

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Noembrie 2020
Timp de citire: 4 minute

Despre "binefacatorul" si "filantropul" Ioan Movila care, cu "mari eforturi" a ridicat din nimic statiunea de astazi Eforie Sud, am mai scris.

https://techirghiol.com/eforie-sud-pamant-ieftin-vandut-scump

Iata insa un alt aspect care defineste pe "detinatorul" de terenuri Ioan Movila din regiunea Techirghiol, o sentinta judecatoreasca publicata in Monitorul Oficial in care se dau amanunte despre preturile cu care obisnuia dl. Movila sa-si arendeze pamanturuile, asta daca nu le vindea scump.

Dl. Movila, dupa cum reiese din amanuntele redate in jurul sentintei de mai jos, arenda pamant cu aproape 12 lei hectarul unui tatar (130,5 ha la pret de 1566 lei) cand, prin legile care s-au dat in 1882 pentru favorizarea colonizarii Dobrogei, statul oferea pamant la 90 lei hectarul, platibil in 20 de ani cu cate 4,50 lei pe an (de preferinta sau exclusiv la romani)!

Iata ce se scria Romania Libera la 1889 despre acest pret:

* * *

Din "Memoriul delegatilor, membri at consiliului judetian Constanta din Dobrogea adresat puterei legislative si executive a regatului Roman" aparut in ziarul ROMANIA LIBERA din 25 ianuarie 1889, aflam pretul pamantului din acel an, aproximativ perioada in care Movila si-a alcatuit mosia de la lacul Techirghiol:

"Pretul de 90 lei de hectar pentru plata pamentului vindut de Stat este exagerat, nefiind intemeiat nici pe fertilitatea pementului, nici pe renta lui anuala."

* * *

Judecatoria de pace Constanta

Azi fiind la ordine cercetarea actiunei intentata de I. Movilă contra lui Ismail Memet Ceauș din comuna Techirghiol, catunul Las Mahale (Lazu astazi n.r.) pentru suma de lei 1.500 din arenda.

La apelul nominal s'a presentat din partea reclamantului administratorul sèu, anume Hristu Stomatopol, autorisat cu procurá autentificatà de tribunalul Constanta la No. 4.404 din 1895; lipsä paritul; procedura complectä.

S'a citit lucrárile din dosar.

D. advocat D. Dimcea, din partea procuratorului reclamantului, presintä un contract de arendare si ceru admiterea actiunei  si spese.

Judecata,

Asupra actiunei de fata,

Vèdènd sustinerile reclamantultui prin procurator;

Avênd in vedere cä din contractul de arendare presentat de reclamant prin procurator si semnat de parti prin semnaturi proprii, resultä cà reclamantul a arendat päritului 130 hectare si 5.173 m. p., teren de cultura,pe termen de un an, cu incepere de la 18 Septembre 1898, Ora la aceeasi datà si cu pretul de 1.566 lei si 25 bani, plätibile la 15 August 1899;

Avènd in vedere csai reclamantul, prin presentarea contractului, a dovedit raportul juridic dintre d-sa si parit, cum si existenta creantei;

Avênd in vedere cà reclamantul, prin petitia de actiune, cere numai suma de lei '1.500;

Avênd in vedere ca, dupä disposiiile art. 1.429 din codul civil, chiriasul este obligat a plati chiria in termenele stipulate;

Avènd in vedere ca paritul, citat in regula pentru azi,nu s'a presentat a face veri-o obectiune pretentiunei reclamantului;

Ca, dar, fata cu acésta, actiunea urmézä a fi admisä; Pentru aceste motive, in basa art. 1.176 si 1.429 din codul civil, in numele legei, hotärasce:

Admite actiunea si, in consecintä, obligä pe Ismail Memet Ceauș din comuna Techirghiol, catunul Las Mahale, sä plätéscä reclamantului I. Movilà, suma de lei 1.500, din arenda, plus 10 lei spese; cu opositie  si apel.

Data si cititá in audientä publicä, la 3 Septembre 1899.

No. 856.

Monitorul Oficial al României, 67, nr. 154, 9 octombrie 1899

In imagine statuia lui Ioan Movila din Carmen Sylva, Eforie Sud de astazi.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

299
Techirghiol
24.04.2024 13:01
Actual: 17° C
Viteza vantului: 6.31 m/s