Cover Image

Ion Banescu si nationalismul feroce in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Aprilie 2021
Timp de citire: 3 minute

Cum s-a nascut "tolernata" interetnica dobrogeana.

Iata aici inca o data conturata, adevarata fata a fostului revizor scolar, Ion Banescu, despre care Vasile Helgiu scria: "Energic până la violenţă nu s’a dat în lături de a lovi pe funcţionarii comunali, care nu puneau toată stăruinţa la bunul mers al şcoalei." (Vasile Helgiu - Scoala romaneasca Dobrogea dela înfiinfare până la 1938 - MONOGRAFIE)

Cu ocazia a sarbatoririi a 31 de ani de la infiintarea Liceului Mircea ce Batran din Constanta, G. Coriolan il elogia pe fostul revizor scolar care citandu-l ii mai si aplauda ideile xenofobe:

lon Bănescu desvolta o opiniune aparte. El cere ca gimnaziile de 4 ani să fie şcoli cu totul independente, ai caror absolventi să poată intra în diferite şcoli cu aplicaţii practice. Gimnazille „să aibă o existenţă a lor proprie, cu anumită menire, iar nu să fie sucursale de liceu-, cum le prevede proectul de lege. Aşa cum sunt rănduite lucrarile prin proectul lui Haret, absolvenţii gimnaziilor, concepute "jumătäti de liceu", in loc să se duca spre şcolile practice speciale, "vor năvăli mai departe spre clasicism şi ştiinţi superioare, in vederea liceului şi studiilor universitare, iar şcoalele de aplicaţiuni practice vor trebui să se populeze ori cu elemente străine ca pănă acum, ori cu toţi neputincioşii şi căzăturile naţionale, care nu s'au putut strecura prin liceu" (asta in 1897 n.m.).

ldeile conducătoare şi tendinţele corpului profesoral aşa. curn rezultă din citatul memoriu, au fost : Liceul să fie o pepinieră, in care să se selecţioneze şi să se desăvărşească elita intelectuală a elevilor, singura apta să urmeze studiile universitare; elementele mai puţin apte pentru studii teoretice sa se indrepte spre şcoli de aplicaţiuni practice. Trifurcarea Liceului a cursului superior — r:ispunde acestor nevoi şi. tendinţe din sucietate spre ştiinţe aplicate şi pe de altă parte satisface şi nevoia selecţIonării celor destuinici pentru indeletnicirile pur teoretice. Proectul tinde să vindice cele două piăgi ale corpului social : functionarismul, care absoarbe pe toţi neisprăviţil invăţamăntului secundar şi al doilea rău, acapararea de streini a tuturor ramurilur productive. Tendinţa aceasta de a îndepărta de la invăţămantul secundar massele mari ale elevilor şi de a face din liceu o şcoala de elită, este şi mai accentuată în opiniile, pe cari le exprimă lon Bănescu.

G.Coriolan

Anuarul V al Liceului "Mircea cel Batran",1927

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

44
Techirghiol
16.04.2024 07:27
Actual: 16° C
Viteza vantului: 3.25 m/s