Cover Image

Ion Bănescu, un meritat celebru al orașului Constanța, o lichea

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Mai 2022
Timp de citire: 7 minute

Constănțenii glorifica printre puținii, memoria unui fost primar al Constanței din anul 1905, pe Ion Bănescu.

Bustul în bronz al acestuia realizat de sculptorul Dimitrie Paciurea și plătit de prietenii săi politici imediat dupa moartea sa, este amplasat central în parcul orașului, iar diferite articole și publicații, de-a lungul timpului, îl descriu ca pe o mare personalitate a orașului, consilier și primar, contribuind cu mult folos la devoltarea orașului și dezvoltarea învățământului în Dobrogea. I se atribuie nemeritat o grămadă de realizări în Constanța și Mamaia, "realizări" descrise cândva de Petru Vulcan, prieten al acestuia din epoca, intr-un articol laudativ și reluate apoi fară mult discernământ de toți cei care au scris de-a lungul timpului laudativ despre acest primar.

Meritul lui se pare însă că a fost, prietenia (politica) cu Tache Ionescu, un politician conservator foarte influent al timpului. În rest, un oportunist, lăudăros, știind să folosească orice șansă care i se oferă, deseori agresiv cu cei aflați mai jos pe scara socială, ajungând până la a da palme "neconformilor".

Publicația săptămânală Constanța îl descrie că pe o lichea căruia nimeni nu i-ar fi împrumutat 5 lei la 1900, care a fost dat afară din postul de revizor școlar în Dobrogea sau din inavtamant. Publicația mai pomenește și de alte matrapazlâcuri financiare ale acestuia, printre care nereguli cu listele de subscripție pentru statuia lui Ovidiu, lansând o atenționare, că Bănescu intenționează să candideze ca primar al Constanței.

Dar , se para că în Constanța se duce lipsa de personalități marcante legate de oraș, iar bustul lui fiind la îndemână, se face din el ... un "meritat celebru al orașului".

Descriere imagine

D-l ION BĂNESCU - Presidentul Comisiei Interimare, Constanța

Im Traum sah ich ein Männchen klein und putzig,
Das ging auf Stelzen, Schritte ellenweit,
Trug weiße Wäsche und ein feines Kleid,
Inwendig aber war es grob und schmutzig.
Inwendig war es jämmerlich, nichtsnutzig,
(Heinrich Heine - Traumbilder

N'a fost şi nu este om in localitate , care, apropiindu-se prea mult de Bănescu , sa nu fi regretat mai tčrziu. Deviza lui pare a fi: compromite-i şi-i stăpaneşte ; iar unde nu , loveşte-i, dar tot-d'auna pe la spate. (Ziarul Constanţa No. 119/1895.)

Sunt un soiu de oameni, cari tot-d'auna aferati, cu sprêncenile incrưntate , in miscare saŭ repaus, vecinic intr'o poză interesantă , adese ori posaci sau ursuzi, de multe ori veseli şi entusiasti vorbåreti , discutând cu a ceaşi competintă și vivacitate despre ori-ce, fie despre petele din soare, de ar exista, fie despre grădinile Semiramidei, ori numai despre evenimentele zilei, -- ti se pare că ar fi ceva de capul lor .

Asemenea oameni, dacă mai sunt şi indrazneti, cum e caracteristica lor de altmintrelea , parvin adese -ori a se impune, ori - care ar fi mediul social pe care il cuceresc ; dar impostura lor nu durează mai mult de cat desertul unei mese, la un burghez reclamagiů .

La urma urmelor intelegi că a fost pisat câte - va oare , nealegându - te cu nimic, dacă nu cu o durere de cap, din toate isprăvile asupra carora ai fost Intreţinut.

Intr'asemenea pervazuri ne apare noua figura interesantă a şi mai interesantului pesronagiủ din Constanta, d. Banescu. Numit revizor şcolar la venirea Rominilor in Dobrogea, a facut så huiască telegraful in toate unghiurile Țérei Romăneşti , ori de câte ori se facea o sfeştanie la una din şcoalele sätesci ale Dobrogei, ori de câte ori se numea un invēțător în locul vechiulul dascal - - cântăreț de la scoalele deja ființânde de prin satele creştine.

De vre -o cladire a vre -unui local noù de şcoală , numai poate fi vorbă, caci numai sunt nici urme az' , sau dacă sunt, soalele construite se nu mesc poiete, iar nu localuri de şcola.

In realitate d Bănescu înşela Bucureştiul si țara cu laudele sale.

Au venit şi desamăgirea, terziù dar a venit : rapoartele dlor prefecti R. N. Oprian şi Em. Culoglu, de cari fostul revizor, - ca si de fosta societate de economie a invětătorilor sei, ca şi de listele de subscriptie pentru statuia lui Ovidiu , ar da multul cu untul sa nu'şi mai aducă niminea aminte. Scos din revizorat , d . Bănescu zice pentru motivul ca-i era duşman politic d. D. Sturdza, în realitate fiind că nu desfacea cu anii corespondenta postala oficială , a isbutit pe lângă a amicul d-sale politic de azi , så se creeze aci o şcoală normală de invěțători , cu-un internat , in capul careia a fost pus. De ce s'a infiintat această scoala, cu profesori de limbele turcà şi bulgarä, de sigur si de celelalte 10 limbi ce se mai vorbesc in Dobrogea , nu ne am putut da cu socoteala nici o data; probabil nici ministerul trecut , care a desfiinţat'o şi a inlocuit cu gymnaziul actual .

Dar gymnaziul , fära internat, n'are nici un farmec pentru d Bănescu : de aceei a päràsit directoratul, şi chiar profesoratul, in urma unei inspectii facuta la scoala elevilor, de fostul inspector general al invēpamentului secundar, d. Miculescu.

D. Banescu, tare de protecţiunea amicului sěu politic (?) din Bucureşti, d . ministru Tache lonescu , voieşte sä se faca acum primar al oraşului ; si , pentru ajungerea acestui scop, timp de doue lungi säptämani a zdrongänit ziua şi noaptea, tot ce era sonor, in Constanta , până ce a ajuns insuşi tinichea de cel mai curat Livorno.

E lucru mare favoarea zeilor ! Noue sute lei ca primar, 720 lei de la doue catedre ce suplineste la gymnaziu , ( caci nu de giaba o fostă Cameră de deputati , continend 36 psofesori , şi-a facut legea protectoare a cumului dascalicesc) plus avocatura, trasura primäriei şi locuinta , servitori , apa, gaz şi lemne, la s'oa'a No. 2 de fete, unde doamn Bănescu e directoare, facec pe lună cel mai putin 2000 lei.

— Dacă nici acum nu ' vei pricopsi, Banescule, i-ar zice prietini , nu te mai pricopseşti nici odata ! Aşa zicem şi noi.

Daca d. Bănescu nu si-a facut alti prietini, afară de cei doi cu cari a venit a um 22 de ani din Basarabia , facă cel puţin bani ca să nu -i mai zicà cumetrii d- sale de la Viitorul Constantei, că este un om căruia niminea nu i-ar imprumuta 5 lei .

Inalta si geniala conceptiune financiurä de modul cum era contractat så se cladească şcoala normala ; tehnica cu care s'a construit localurile de şcola de la Rasova , Cochirleni , lilaru etc. , il desemnezä tocmai ca prim edil in oraş, ca prim gospodar al celor 2 jummilióne ce sunt de cheltuit anul acesta la primiria de Constanta ; iar titlurile şi fptele sale trecute, reinprospetate de curend in memoria Dobrogenilor, tocmai il reicomanda celei mai delicate atențiuni a partidului conservator .

Multe am vèzut de la partidul bätrånior conservatori in Dobrogea, nu ar fi mirare sä o vedem si pe asta: pe Bănescu primar al Constanței !

Constanța Anul IX No 331 - 26 martie 1900

Vezi si:

https://techirghiol.com/reclama-tachista-constantta-1911

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

13
Techirghiol
30.05.2023 03:44
Actual: 17° C
Viteza vantului: 4.43 m/s