Cover Image

Istanbul - Tekir Serai

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Septembrie 2019
Timp de citire: 3 minute

Oraşulu curată dis sau  Stambulu se divide ca şi Roma in 7 colline. 

Şăse dintr’ aceste coliine se ’nalţă in lungul laturei septentrionale a oraşului despărţită de cinci văi. Neegalităţile solului se cunosc bine din virful turnului Galata sau de la Ok-Meidan la resărirea sau la apunerea sorelui din causa umbrelor care se ’ntind atunci in lungul văiloru. Collina cea mai orientale portă Seraiu Sf. Sofia cu 4 turnuri, Hippodromul şi giamia lui Ahmed cu 6 turnuri, valea care urmasă acestei coliine este ocupată de zidurile din preigurulu Saraiului despre partea uscatului şi de Sublima Portă. 

A duoa collină are pe densa o colonă de porfir numită colăna arsă; a duoa vale incepe la porta; Balak-Bazar unde se află şi giamia Valide Sultan zidită pe marginea Cornului de aur. Frumoasa giamie a lui Bajazet, zidită pe inălţimea care unesce collina a duoa cu cea d’a treia.

Astă collină portă vechiul seraiu (Eski-Serai) acum numit Seraskierat, unde se află un turn enorm şi imensa giamie a lui Soliman magnificul cu patru turnuri şi o mulţime de mici cupole. 

A treia vale care străbate tot promontoriul coprinde apeducul lui Valens şi bazarul cailor. 

A patra collină poartă marea giamie a lui Mahomet concherantul şi colina lui Marcian. 

A cincea collina poartă giamia lui Selim, la poalele acestei colline pe malurile Cornului de aură se află Phanaru sau cartierul grecu cu biserica patriarchale şi o giamie. 

A şesea collină coprinde vechiul cuartier Hebdomon cu ruinile lui Tekir-serai (Tekfur-Serai n.r.), vechiul palat al lui Constantin. Dincolo de Zidurile oraşului, in fundul cornului de aură se zieresce  suburbia Eyoub avend o frumosă giamie şi un cimitiriu. 

In fine de partea cee-l-altă a Bosforului pe ţermurile Asiei, este oraşul Scutari care nu este de căt o suburbie a Constantinopolei. Nimic nu pote fi mai frumos de căt privirea oraşului Scutari de la podul giamiei Valide Sultane in momentul cănd apune sorele, este un ce intr’adever feeric care răpesce sufletul: lucirea unei calde lumine reflectăndu-se asupra caselor colorate, pe gemurile ferestrelor, pe turnurile giamiilor care ese afaro dupo fundul intunecosă al unei immense păduri de ciparosi ce impodobesc cimitirul de la Scutari.

Natura, 30 Noembre 1862

 

In imagine ruinele a ceea ce turcii numeau Tekir Serai sau Tekfur Sarayı, iar grecii Palatul lui Constantin, schitate in 1853 de Flandin Eugène.

In ceea ce priveste numele "Tekfur", acesta se folosea in perioada selgiucida si inceputul celei otomane , nume dat in general conducătorilor care erau la nivelul guvernatorilor în timpul Imperiului Bizantin și domnilor creștini din Anatolia și Rumelia. 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

231
Techirghiol
25.04.2024 07:47
Actual: 14° C
Viteza vantului: 0.95 m/s