Cover Image

Istoria României arată cu plugul

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Ianuarie 2023
Timp de citire: 2 minute

În aceiași zi cu luptele sângeroase de la Topraisar, la Techirghiol - Urluchioi și Movilița au avut lupte deosebit de grele în care soldații români au fost făcuți la propriu una cu pământul tranșeelor lor, acolo s-a pierdut de fapt bătălia pentru Dobrogea.

Când a căzut această poziție, o ora mai tărziu a căzut și Topraisarul și apoi toată Dobrogea.

"Când mergeam cu boii la arat pe câmpurile lui tata de la Movilița, deseori găseam în urmă și câte o căciulă de cartușe.

George frati-miu m-a învățat să le scot capul, apoi să scot iarba de pușcă, că să pot să le dau foc făcând artificii din ele. Mai găseam și arme, oase omenești și alte efecte militare. Chiar și astăzi, când se ara adânc cu tractoarele astea mari, tot mai ies la iveala oasele soldaților căzuți aici." (Ștefan Băjenaru)

Despre aceste lupte de la Techirghiol nu mai pomenește astăzi nimeni, nu exista nici cea mai mica urma de monument sau înscris care să-i pomenească pe acești soldați, nimic.

Iată însă că la câțiva ani de la război o publicație constănțeană îi pomenește într-un context nemeritat, aceasta-i istoria României, arată cu plugul.

° ° °

În gradina locuitorului Constantin Sava , din satul Musuratu (Movilița de astăzi n.m.) , com. Tekirghiol ( Constanța), s'au descoperit două morminte comune în care sunt înmormântati 15-20 eroi români : peste acele morminte, numitul locuitor a arat cu plugul.

Dobrogea jună - 11 februarie 1922

° ° °

Despre lupta de la Techirghiol-Urluchioi am mai scris, singurul articol de fapt despre această luptă pe care-l puteți găsi pe internet astăzi.

https://techirghiol.com/lupta-de-la-urluchioi-techirghiol-si-caderea-constantei-1916

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

138
Techirghiol
30.03.2023 20:10
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.24 m/s