Cover Image

Jaful din stațiunile­­ balneare

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Noembrie 2023
Timp de citire: 3 minute

"Ne pleacă turiștii în Bulgaria" și asta în urma cu 100 de ani ?!

Jaful din stațiunile balneare

Stațiunile climaterice și balneare se găsesc la mijlocul sezonului, și pretutindeni, la noi în țară, toate localitățile sunt aproape pustii.

Sinaia, Brașov, Techirghiol, Constanța, Călimănești, ca să nu cităm decât pe cele mai importante, nu adăpostesc în acest an, nici jumătate din numărul vizitatorilor, din anii cei mai slabi. Și totuși... căldura în Capitală este excesivă... Absența vigiliaturiștilor se datorește în cea mai mare parte speculei nerușinate, ce se practică în toate localitățile și concurenței serioase ce o face străinătatea.

Comparația prețurilor, riguros exacte, face să vorbească elocvent realitățile. O cameră (patru pereți, un pat de fier, două scaune și o masă, o oglindă pătată, un lighian și un ibric spart) la Mangalia, costă 12.000 lei pe lună.

Propietara acestei camere a rugat pe amatorul ce lua cu chirie această cameră, să aducă de acasă o parte din așternutul de pat. La Sinaia, la Hotel Palace, cea mai eftină cameră costă 1500 lei pentru 2 persoane, pensiune completă pe zi. După cum vedeți, două localități... extreme: Mangalia și Sinaia. Ce să mai vă descriem acum „confortul“. Cei dela Mangalia, îl bănuiți: ți se aduce apa pentru spălat, dela fântâna din colțul străzii...

Așadar, la Mangalia numai camera, descrisă mai sus, 12.000 lei; la Sinaia, tot pentru 30 zile, pensiune completă pentru 2 persoane, 45.000 lei.

Iată acum și câteva prețuri din străinătate. In Franța, la Vichy, unde ni se comunică că ar fi actualmente câteva sute de viligiaturiști români, pensiunea completă, casă și masă, la hotel de primul rang, cu confortul cel mai modern costă 50 pe zi, adică mai puțin de 350 lei pe zi, sau pentru o lună cu aproximativ 2000 lei maieftin decât la Mangalia, în cameră cu confortul descris, și cu deosebirea că în prețurile de mai sus, la Vichy se cuprinde și casă și masă iar la Mangalia, numai camera! Să mai comparăm distracțiile de la Vichy, unde cânta și joacă cei mai mari artiști de la Paris, nu cu cele ce se află la Mangalia, dar cu cele ce sunt în acest an la Sinaia, unde Cazinoul este deschis numai Duminica ca să poată să-și rostească conferințele sale, d-nul profesor Iorga? Vedeți dar, la noi, e numai speculă și indolență, nici o inițiativă, nici o atenție.

Chiar Bulgarii ne-au luat înainte. Au reușit să creeze la Varna, una din cele mai moderne localități de vilegiatura, unde un cazinou impozant deschis de dl. de Marcey, o sală de teatru în care se dau reprezentații de trupe serioase, și în sfârșit unde de Marcey este obligat să suporte toate cheltuelile, contribuind astfel la o reducere enormă a prețului vieții: 140— 200 lei pe zi, pensiunea. De altfel, ni se comunică că până azi au fost eliberate peste 3000 pașapoarte românești pentru Bulgaria. Și noi? 

Vremea, 2 iulie 1928

° ° °

În imagine plaja Mangaliei în 1928.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

64
Techirghiol
21.06.2024 07:31
Actual: 22° C
Viteza vantului: 5.73 m/s