Cover Image

Jandarmul obraznic de ieri

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Iulie 2022
Timp de citire: 3 minute

Iată că jandarmul de ieri nu prea se deosebea mult de cel de azi în apucăturile sale, cel putin la Mamaia. Am relatat personal despre "inteligenții" care voiau să mă legitimeze și percheziționeze pe plajă la Mamaia, cu motivația ... "că dispar oameni", iar eu aparent singur si cu animal de pluș in mană, cu familia venind ceva mai în urmă, arătam ca unul care ar fi în stare să facă să dispară oameni.

În Mamaia, în privința moravurilor de plajă, în anul 1911 s-a produs o inovație deosebită. S-a amenajat baia de mare la "comun", binenteles în costum de baie.

Se pare că în sezonul anului 1921, primar fiind Traian Constantinescu (aprilie 1921- noiembrie 1921), acesta avea o problemă cu această apropiere în apă, la băi. De aici și scenele grotești descrise în articolul de mai jos.

° ° °

Dela Mamaia

Băile in comun sunt oprite printr'o ordonanta foarte discutabila a d-lui primar. Pentru executarea acestei ordonante un sergent de strada este postat pe podul dela Mamaia.

Nu ştim daca acest agent al ordinei publice a primit ordin dela superiori sá se poarte obraznic, jignind pe vizitatori de aceea dám aici câte- va cazuri, cei in drept urmänd så ia måsurile cuvenite.

Vineri 15 iulie un d. inginer din Bucureşti , care stá aici la hotel Palace, a sprijinit in apå pe sotia d-sale . Sergentul cu No. 21 , pe un ton revoltátor ii striga:

— Ia asculta madamo, treci dincolo! De aici scandal etc...

Sambatä 16 iulie un grup de d-ni faceau baie la capul podului. In apä nu era nici o d-na.

Unul din ei fårá sä bage de seamä, bätändu-se in apä cu ceilalati, a trecut vre-o 2--3 metri dincolo de pod . Deodată sergeatul se repezi :

— Ce este animalitatea asta ? Eu sunt mai inteligent decat voi!...

Iată două cazuri precise care in nici un caz nu puteau fi ascunse şi cari dovedese că la Mamaia nu se fac bäi de placere, ci curä de injuri. Sergentul s'a purtat cam nu se poate mai revoltätor , şi numai gratie interventiei energice a d. Lupascu, mai marele puşcári lor, un scandal a fost evitat. Rugam pe cei in masura sä puna in locul lui pe sergentul obraznic, caci altfel publicul va şti singur si -şi fac dreptate spre paguba liniştei necesare unei localitati balneare.

Dobrogea jună - 24 iulie 1921

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

163
Techirghiol
03.12.2022 15:08
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,88 m/s