Cover Image

La Bai?

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 August 2021
Timp de citire: 3 minute

A pleca - plecare ... A se întoarce - întoarcere...

De câteva săptămâni, nu fac un pas în stradă fară să fiu întrebat:

— Ce, n'ai plecat încă?

— Când pieci ?

— Unde ? zic eu.

— La băi.

— Nu, anul ăsta rămîn în Bucureşti.

— Daaa ? !

— Da.

Toţi se depărtează de mine ca de un ciumat, ca de un falit fraudulos, ca de un om pericoios ori compromis, neputîndu'şi ascunde bine sub masca politeţei dispreţul sau mila ce li provoacă simpla şi sincera mea declaraţie. Ei bine, da, repet nu voi pleca vara aceasta nicâeri, pentru motive bine întemeiate.

1) N'am atâtea parale câte se cer astăzi pentru o cură de vilegiatură. A face azi o cură la Techirghiol sau la Govora, însemnează (5.000 lei o odaie pe lună, 6.000 lei birtul, 2.000 lei băile, etc, etc.) nu cură, ci cură....ţire complectă. Subsemnatului, ne fiind speculator de alimente, de mătăsuri, de chirii, de societăţi pe acţiuni, de permisuri de export şi import şi neavând în familie nici o damă voalată, nu'i dă mâna să înfrunte o asemenea extravagantă cheltuială.

2) Ca să'mi caut sănătatea, mie nu-mi ajunge o singură staţie balneară, deoarece feluritele metehne de cari sufăr nu au isbutit să realizeze un front unic. Eu ar trebui să fac o lună la Techirghiol pentru reumatisme, una la Călimăneşti pentru stomac, alta la buziaş pentru neurastenie, încă una la Mehadiapentru rinichi, un lung popas la Vatra Dornei pentru odihna sufletească, boala jocului m'ar mâna spre Constanţa ia Casino, şi aşa mai departe. Dacă ar fi să fac o cură şi o vilegiatură serioase, aşi fi obligat să'mi închid toată locuinţa mea din Bucureşti într'un cufăr (zău, mai c'ar încăpea !) şi să colind un an întreg toate localităţie balneare şi climaterice din România Mare. Deci, voi continua să rămân în Capitaiă.

3) Ori cât ţipăm noi acum contra scumpetei traiului, viaţa în Bucureşti este pe sfert mai ieftină comparativ cu jaful deia băi. Mâncărica şi băuturica cu mult mai superioare, distracţiile idem, iar confortul şi tabletele dela tine d'acasă nu le găseşti în cele mai somptuoase Palasuri de miliardari din Europa, dar-mi-te în chiliile mănăstireşti şi ploşnitifere caresunt în general camerile noastre de hotel.

Ştiu că «.fericiţii» care au plecat sau vor pleca în velegiatură vor întâmpina cu un zâmbet ironic argumentele mele de mai sus şi mă vor asemui în gând cu vulpea din fabulă care jinduind să mănânce struguri din boltă şi neputând să ajungă până la ei, spune că sunt acri. Mă voi răzbuna însă la întoarcerea acestor «fericiţi». Atunci, eu îi voi îmbulzi cu intrebările:

— Ce, te-ai întors deja? Parcă ziceai că mai stai ?

Iar dânşii dacă vor fi sinceri, îmi vor răspunde :

— Uf, bine că am scăpat nu-mai cu atît!... La anul mă jur că am să rămân şi eu vara la Bucureştii!

Da, la anul.dică o să încropesc ceva fonduri, n'o să mai rămân eu la Bucureşti. Şi atunci, istoria o să se repete în sens invers.

Gheorghe Biciuşcă

Furnica, 19 iulie 1923

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

169
Techirghiol
28.09.2021 20:18
Actual: 16° C
Viteza vantului: 5,78 m/s