Cover Image

La băi, la băi

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Mai 2020
Timp de citire: 5 minute

Chemarea Tinerimei Romane, un bisaptamanal clujean de obedienta national-taranista cu accente antisemite evidente,  ne prezinta moravurile vremii la bai in 1926 .

Nu vorbim aici de băile calde, care împreunate cu săpun sunt întrebuinţate de oameni mai des sau mai rar — după gradul de cultură, nu civilizaţie, a fiecăruia — pentru curăţirea trupului de murdăria aglomerată în cursul zilelor de lucru. Vrem să vorbim de thermele binefăcătoare cu care ne-a înzestrat Natura din belşug frumoasa noastră ţară, şi mai ales de viaţa din acele multiple locaşurifrumoase.

Reuma, scleroza, stomacul, cu un cuvânt toate bolile cu excepţie — durere — a celor mentale, îşi au în ţara noastră izvoarele binefăcătoare. Avem şi medici iscusiţi cari să constate bolile de care suferă oamenii, şi — halal — avem şi oameni destui bolnavi. Aşa dară ne putem felicita: bolnavii noştrii au unde să-şi caute sănătatea, unde să şi-o petecească.

Să începem deci turneul.

Ocna Sibiului, Ocnele Sărate, Sovata cu apele lor sărate, Călimăneşti, Olăneşti, Şângeorgi, Geoagiu pentru stomac, Tekirghiol şi Mamaia pentru orice şi aşa mai departe. 

Sosim cu automobilul în una din localităţi, lume multă, lume bine îmbrăcată, şi în majoritate cucoane, mai ales luxoase. Este evident, sunt în majoritate neveste recunoscătoare medicilor de casă ce le-a prescris o baie pentru a-şi putea face mendrele (atât de moderne) cu mai multă uşurinţă, poate chiar după receţă. Cinci zile din săptămână dansează ca nebune nopţi întregi în braţele pescuitorilor de căsnicii Chioare, pentruca Sâmbătă să devie, la sosirea bărbaţilor, iar femei cinstite şicaznice.Ce uşor se recâştigă cinstea la noi! 

Lume săracă se vede puţină. Sigur, cei săraci au boli mai modeste!?! Doar fii şi fiicele lui Izrael încă nu „deplin asimilaţi" umblă în costume mai modeste, pentru a face o disonanţă în „strălucirea" luxului greţos al celor naţionalizaţi.

Judecând- după numărul „bolnavilor" de cult mozaic din toate staţiunile noastre balneare, trebue să-ţi spui că evreii sunt cei mai bolnavi, sau sunt majoritatea locuitorilor din România, sau că sunt cei mai bogaţi în această ţară! -

Băile sunt pentru bogaţi, iar spitalele fără pansamente, medicamente şi paturi pentru restul de 14 milioane locuitori din această ţară; asta este adevărul ! Şi dacă s'ar cerceta de ce boale suferă cei bogaţi, s'ar vedea că în primul rând de aceea a hipertenziunei banului: hotele scumpe, mâncări piperate,băi şi mai scumpe, boli imaginare, ca oboseala nervilor munciţi de trândăvie.

Perla băilor este Tekirghiol cu baia de nămol şi de mare. Aici vedem, durere, mulţi, îngrozitor de mulţi copilaşi suferinzi, nu din păcatele lor ci din acelea a părinţilor lor. Dar mamele care îi îngrijesc se pare că nici nu văd, nici nu le doare durerea alor lor! E cald, foarte cald la Tekirghiol, în consecinţă hainele sunt foarte subţiri şi., bărbatul nu are concediu. Este omenesc? 

Nu, este animalic!

Mia de lei pe zi! Vin Otonel, păstrăvi, icre, şampanie, muzică de lăutari, jazzband dans, frenezie! Ce ţară fericită! Ce ţară bogată, care îşi poate petrece astfel lunile de vară!

Şi zice cineva că bolnavii închipuiţi, setoşi de aventuri trecătoare nu reprezintăţara?

Iar munţii noştri cu piscurile vinete, cu poienele poetice şi priveliştele încântătoare peste plaiuri îndepărtate aşteaptă zadarnic să se nască generaţia de Români şi Românce care să simtă necesitatea de a se urca pe culmile Naturei,a-şi umplea plămânile cu aerul ozonat şi lipsit de praful şi fumul localurilor de dans; aşteaptă generaţia <jare, abandonând efeminarea parfumată şi pudrată să-şi oţelească sănătatea şi sufletul în mijlocul Dumnezeesc al Naturei înălţătoare.

Amendă onorabilă excepţiunilor, care dealtfel confirmă numai regula. Dar nu numai particularii, ci şi partidele politice se întrunesc în plen sau fracţiuni Ia staţiuni balneare pentru a-şî căuta plămădeala.

La Olăneşti s'a întrunit partidul ţărănesc pentru a aplana diferendele interne şi a „refuza" cursele liberalo-averescane.

La Sovata s'au întrunit cinci din partidul naţional, sănătoşi până eri, pentru aşi căuta boala de mâine. L. A. N. C-iştii au preferat oraşul cel mai jidovit pentru a-şi arăta coherenţa şi forţa antisemită, evidentă din certurile interne.

Iar averescanii, suferind de toate bolile posibile au luat băile de-a rândul şi fiindcă nu le ajung cele 250 de băi din ţară pentru vindecarea completă, a plecat ghineralul la Aqui în Italia (cu vagon special), iar ministrul de interne, fostul poet Octavian Goga cu automobilul (sigur propriu ! ?) la Karlsbad. Liberalii ? Ei nici nu caută să se lecuiască, ştiind că ar fi bani cheltuiţi în zadar. 

Aelit

Chemarea Tinerimei Romane, 29 August 1926

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
02.07.2020 16:27
Actual: 29° C
Viteza vantului: 5,1 m/s

Vizitatori astazi

297