Cover Image

La palatul "Tenha-Juvah"

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Iunie 2019
Timp de citire: 9 minute

...Aici vin când sunt obosită, ca să mă împrospătez cu vlagă, când viaţa mi se pare grea...

Poarta mea este în totdeauna deschisă cu braţe pentru bună venire. Aici toţi oaspeţii căutători de frumuseţe sunt primiţi bucuros. Iar deasupra fântânei de apă rece, care curge sub terasa cea mai mare,au fost săpate aceste vorbe:

Pentru cei obosiţi, odihnă;

Pentru cei însetaţi, apă;

Pace celor cu inima grea;

Nădejde celor în preajma vieţei.

MARIA

 

Regina Maria descopera frumusetea acestui colt al Balcicului datorita pictorului Alexandru Satmari, în anul 1924, cand insotita de acesta, viziteaza Dobrogea. Fiind fascinata de pitorescul locului, decide spontan sa-si construiasca o resedinta aici.

"Într-o plimbare prin Dobrogea, m-am apropiat deodată de o limbă de pământ lângă mare care a trezit în mine un fior cu totul deosebit: am avut ca o simţire că locul acesta mă aştepta dintotdeauna pe mine, ori trăisem totdeauna în aşteptarea lui."

Castelul reginei Maria, denumit Tenha Juvah a fost construit între anii 1925 – 1927, după planurile arhitectului român de origine turcă, Emil Guneş (Günes) pe terenul cumpărat în anul 1924, de la bancherul Jean Chrissoveloni. Ulterior, domeniul a fost extins prin achiziţionarea mai multor terenuri de la localnici, ajungând în 1938, la o suprafaţă de peste 24 de hectare. 

Pe langa palatul propriu-zis, au fost construite si casele pentru oaspetii si suita reginei Maria. Astfel, a doua cladire de pe domeniul regal, era "Mavi Dalga" (Valul albastru) destinata musafirilor. Aproape de casa oaspetilor, se afla a treia cladire principala, si cea mai mare de pe domeniu, cea destinata suitei, numita "Sabur Jevi". De la an la an, domeniul a fost extins si imbogatit, luand nastere mai multe pavilioane in jurul palatului mare: pavilionul "Izbanda", cladirea corpului de garda, casa intendentului, pavilionul "Ciuperca", case pentru personalul responsabil cu vita-de-vie, pavilionul de odihna, templul Maria Ruh, pavilionul administratiei, stuparia, crama, pavilionul "Cara Dalga", vila "Elisa" etc. 

 

"Căsuţa mea ciudată de pe malul Mării Negre îmi va da posibilitatea să-mi las imaginaţia să zburde [...] voi numi mica bizarerie, Tenha-Juvah, "Cuibul solitar", pentru că toate denumirile de aici sunt turceşti."

 

Casa Reginei cu un turn in forma de minaret.

 

Dormitorul Reginei Maria.

 

Camera de zi.

 

Regina Maria si principesa Ileana in fata capelei Stella Maris de pe domeniul Tenha Juvah ( "Stella Maris e cea mai mică biserică din ţară... Făptura ei e curat bizantină... E răsfrângerea aidoma a unei mici biserici descoperită într-un îndepărtat cătun din Cipru").

 

Marti, 1 iunie 1926

Tenha Juvah

O dimineata minunata. Marea este de un albastru-turcoaz divin. Ne-am inceput ziua devreme cu o baie de mare, urmata de micul dejun in balconul meu de la Tenha Juvah. Apa era o adevarata bucurie. Noi, cele patru femei, am inotat dupa pofta inimii si ne-am simtit foarte bine.

(Regina Maria inotand la Balcic)

Imi place sa inot in larg si sa examinez de acolo, sa evaluez draga mea casa, din mare, de unde se vede foarte bine. Pot astfel sa apreciez daca linia zidurilor terasei este sau nu satisfacatoare, unde sunt greseli si ce imbunatatiri se pot aduce.

Pentru moment, tot ceea ce pot reprosa Tenha Juvahului este faptul ca inca arata prea nou si cam vesel, datorita impresiei de curatenie creata de varuiala. Insa vantul si vremea isi vor pune in curand amprenta si-i vor da o patina, iar plantele mele vor modifica aspectul putin cam prea uniform al zidurilor care, spre marea mea satisfactie, au o suprafata aspra, datorita pietrelor inegale si cu suficiente adancituri intre ele ca sa se poata planta ceva chiar in zid. Am noua terase, la inaltimi inegale, dintre care cinci sunt niste adevarate gradini.

(terasele domeniului regal de la Balcic)

Celelalte sunt mai mult niste mici locuri de plimbare. Am surse de apa peste tot, asa incat, oricand vreau, pot face o mica fantana. Piatra se gaseste din belsug, astfel incat toate terasele aflate mai jos vor fi impodobite cu bucati ramase de la gradinile mele si toate gradinitele vor avea alei largi cu mari straturi intre ele, in stil italian.

Faptul ca ma gandesc cum sa-mi plantez numeroasele gradinite este singurul lucru ca ma impiedica sa nu cad prada somnului, atat de mult ma absoarbe. Nimic nu ma tenteaza mai mult ca aceste mici gradini  inconjurate de ziduri, cu poteci pietruite, si, cand ma gandesc la marile tufe de trandafiri, sunt de-a dreptul fericita.

Intreaga dimineata le-am consacrat-o lui Sion si arhitectului sau, stabilind toate detaliile finale, pana la amplasarea luminilor in fiecare incapere, la colt, pe fiecarfe scara. Nu am de gand sa accept nici macar o singura aplica, sau lampa urata pe undeva.

Dupa pranz, putina odihna si apoi, impreuna cu Ileana si  Marioara, am facut o plimbare cu masina, de-a lungul liniei de coasta, spre Caliacra, pe drumuri care nu sunt, fireste, destinate masinilor. Virigil a fost insa un sofer desavarsit si a condus impecabil pe terenul periculos si prin locuri nesigure. Am strabatut peisaje superbe, in unele locuri am intalnit portiuni minunate cu tufe si copaci, unde erau foarte multe flori salbatice care l-ar fi facut pe Maiestatea Sa sa fie in culmea fericirii.

(in imagine Regina Maria si Maria Mavrocordat intr-o excursie in imprejurimile Balcicului in 1932, in fundal Virgil Ianza, soferul reginei si Rolls Royce-ul pe care-l conducea)

Am descoperit, cu bucurie, ca pot obtine nenumarate tufe pe care vreau sa le plantez pe panta din spatele casei mele, care toamna vor avea culoare coralului, precum si numeroasele tufe de dracila care se inrosesc frumos in acest sezon, astfel incatnu va trebui sa merg prea departe ca sa fac rost de ele. Fetele mele erau in culmea fericirii, bucurandu-se cu tot entuziasmul tineretii.

Ne-am intors dupa ora 5 pentru o ceasca cu ceai si o a doua baie in mare, soarele apunand treptat in spatele dealurilor si invaluind totul intr-o superba lumina.

(Una dintre gradinile domeniului regal de la Balcic. Regina Maria a construit aceasta parte a complexului din parcul de la Balcic asemanator cu Gradina Raiului descrisa in Sfanta Scriptura.)

Mai tarziu, mi-am petrecut timpul pe terase pana aproape de ora cinei, stand pe micile ziduri, privind marea, visand la paradisul de flori, pergole si plante agatatoare pe care vreu, in final, sa le sadesc. Cina pe terasa de la graniceri si devreme la culcare.

din "Insemnari zilnice" 

***

Am incercat sa va prezint aici un mic portret al celei mai fascinante femei din istoria Romaniei, una dintre ultimele regine romantice si totodata una dintre primele femei moderne care, chiar si ca regina, si-a realizat visul, cautandu-si si gasind aici la Balcic, o parte din libertatea pierduta.

"visul vietii oricarei femei este sa aiba o casa a ei. N-are a face cat de mica si de smerita, numai sa fie intr-adevar a ei, cuibul, adapostul, retragerea"

 

(Regina Maria la Nimfeum - Templul Apelor, pe domeniul regal de la Balcic)

 

 

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

246
Techirghiol
20.04.2024 09:30
Actual: 11° C
Viteza vantului: 6.8 m/s