Cover Image

La Terasa Bulevard

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Iunie 2020
Timp de citire: 2 minute

Un fragment de viata constanteana. Dl. Nicu "regele contrabandei" din oras, la o discutie cu autorul in "dancingul" Terasa Bulevard. Tuse de epoca creionate fin si exclusiv de Tudor Soimaru in 1936. 

Nicu meditează la nedreptatea omenească.

De sub mânecile scurte, ale cămăşii vişinii, braţele se desfac viguroase. Amândouă poartă pe ele tatuaje fine: o cârmă, un colac de salvare pe care stau înfipte pavilioane, iar în mijloc, ca în cadră, chipuri de femei, sirene. Regele contrabandei mi-a surprins privirea:

- Vă place tatuajul? In adevăr e artistic. L-am făcut la Port-Said. Scump, dar face. E lucrat tot cu maşina electrică. Mi-e scârbă de tatuajele dela noi din'ţară. Te împunge cu ·acul, apoi te pictează cu funingine de lampă, mestecată în urină.

Orchestra cântă un tangou. ln răcoarea nopţii perechile s'au înlănţuit ritmic. Işi modelează sentimentele după cadenţa acordeonului, după textul melodiei:

<< Cel din urmă tangou

Ţi-am cântat la fereastră

Pentru dragostea noastră

Care-acum a murit>> ...

Prin faţa noastră trece o pereche. . . Femeia este toată în braţele lui. E sensuală şi bine făcută. El e în vârstă. Ea îngână după melodie, şi dă versului un tâlc deosebit, gura ei este lipită de obrazul lui:

<< Pentru dragostea noastră

Care acum a murit >> ...

Tudor Soimaru

Constanta,1936

In imagine Terasa Bulevard din Constanta in 1936, pe locul fostei cafenele Catargul, in capul bulevardului la mare. 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:47
Actual: 22° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

318