Cover Image

Lacul Tichir-Ghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Aprilie 2021
Timp de citire: 6 minute

(DOBROGEA)

Dobrogea, chiar si la aproape douazeci de ani de la preluarea ei de catre Romania, fara un pod feroviar peste Dunare care sa faca legatura cu tara, era inca o provincie putin cunoscuta si putin umblata.

Iata mai jos o alta (prima) marturie a infiintarii primului stabiliment balneo-terapeutic la Techirghiol, ceea ce va deveni apoi statiunea Eforie, asta in anul 1894, dupa ce inginerul Ramniceanu, angajat al Eforiei Spitalelor din Bucuresti, va fi luat cu un an inainte probe de apa si namol, ale caror analize au fost mai mult decat multumitoare.

In articolul de mai jos aflam cu exactitate si pozitionarea celor 60 de hectare cumparate de Eforie pentru sanatoriile sale. Acestea se intindeau practic pe toata fasia de plaja intre lacul Belona care apartinea de lot, pana aproape de fostul Sanatoriul CTC din Eforie Sud astazi, Sanatoriu Recuperatoriu. Iar primul stabiliment a fost o constructie modesta de lemn care adapostea 40 de copii, constructie care a fost distrusa in urma unei furtuni in 1904.

Interesante sunt si remarcile despre casele tataresti de la Techirghiol si Tuzla care adaposteau primii oaspeti ai turismului balnear pe litoralul romanesc, asta in 1894, unde se faceau bai calde si reci cu namol din lac , dupa "cunostinte empirice, din cea mai inaltă antichitate".

Deci dupa cum se vede mai jos, Hagi Pandele nu a inventat el nimic la Techirghiol cu baile de namol, iar speculantul de terenuri Ion Movila s-a inspirat din planurile Eforiei, cumparand masiv terenuri alaturi.

° ° °

Cu ocasia apropierei terminărei podului de peste Dunäre ar trebui sä ne aruncăra privirile noastre şi pe la localitäţile balneare de prin Dobrogea.

Este incontestabil că in prima linie, aerul de mare este agentul cel maI binefăcător al sănătăţei si dupä cele mai noi cercetări el este cu totul lipsit de microbi. Sanatoriile pentru boalele constituţionale, torpide, găsesc cele mat e senţiale elemente pentru instalaţiunea lor , un aer curat, lipsit de microbi, o plaje intinsă acoperita cu nisip, iacă aceste elemente.

Posiţiunea geograficä a localităţei ce voiă să descriu indeplineşte cu profusiune toate aceste condiţiuni ; pe langă aceasta, trebue mai adaug că natura a inzestrat'o şi cu un lac ale cărui efecte terapeutice le putem judeca dupä ce voiu arăta analisa chimicä a apei din acest lac, care nu seacä nici o dată.

Pe şoseaua de la Constanţa către Mangalia la o distanţă de 7 km. se află lacul Tichir-Ghiol ce in partea despre sud se numeşte lacul Tuzla, numiri imprumutate de la cele douä sate vecine. Acest lac, a cărul suprafaţă este de peste 60 hectare, are o adâncime de 3-4 metri, cu pietris in fund, iar despre satul Tichir-ghiol se găseşte foarte mult nămol negru, sărat. In depărtare de 100 — 150 metri de acest lac se află Marea-Neagră, care oferă malurile joase acoperite cu nisip şi formează o plaje din cele mai intinse şi care poate să rivaliseze cu cele mai frumoase plaje din Europa.

lntre lac şi mare spre partea Nord-Est se aflä un alt lac mic, rotund, pe proprietatea Ephoriei, inconjurat de arbori plantaţi de Ephorie. In vecinătatea acestul lac (Tichir-ghiol) partea Nord-Est, Ephoria are 60 hectare pământ ce se terminä în mare şi pe care s'au făcut numeroase plantaţiuni.

Casele tătăresci din satele vecine, anul acesta au adapostit o mulţime de familii, cari au venit să-si caute sanătatea in această localitate, făcand băi calde sau reci cu apă sau nămol din lac. Proprietăţile lui binefacätoare sunt cunoscute in mod empiric, din cea mai inaltă antichitate; si, de si se poate considera că acest lac n'ar fi de cât o formaţie a Mărei-Negre totuşi cercetările de şi incomplecte, au făcut să se bănuiască că acest lac ar fi aşezat, ca şi Lacul-Sărat, pe teren de sare gemă, cu singură deosebire cä pe cătă vreme Lacul-Särat este resultatul ploilor ce se strang acolo pe un teren calinifer, aci avem adevărate isvoare cari alimentează Lacul Tichir-ghiol. Un tramcar t funcţionat anul acesta intre Constanţa şi lac, numai pentru curioşi şi peutru suferinizii cari veneau sa ia bai din lac.

Este incontestabil, că oamenii in ignoranţa lor, impinsi de curiositate,au facut adesea sa iasa la lumina multe cunoscinte de cari se fălesc astăzi oamenii de sciinţă. Tot in aceste imprejurari lacul 'Tichir-ghiol a atras atenţiunea oamenilor de stiinta in urma rezultatelor estraordinare obţinute de suferinzii ce au facut bai intransul.

Din iniţiativa neobositului director al Ephoriei, d-nii Ephori au aprobat facerea anolizelor acestor ape în laboratorii deosebite,.., al căror resultat imi fac o deosebita plăcere a'l compara cu mai 'multe analise straine , şi a trage in urma cateva conclusiuni si opiniuni asupra chestiuni de balneo-terapie cu care m-am ocupat adesea in escursiunele mele pe coastele Franciei si ale Italiei.

[...]

In fata acestor date stiintifice,onor Ephorie studiind de aproape starea climaterica a acestei parti , constitutia ei medicala a cumparat terenul de care am vorbit mai sus, dintre lac si mare pe care l-a impodobit deja cu numeroase plantatiuni. Apoi in toamna anului trecut a supus chestiunea colegiului medical propunand infiintarea unui spital maritim.

Proiectul si planul unui asemenea spital a fost primit cu cel mai mare entusiasm de colegiul medical si trimis in urma consiliului tehnic superior, care l'a aprobat.

De o cam data acest spital va fi special pentru copii cu un numar de 40 de paturi. Din caauza lipsei de fonduri, Eforia a suspendat lucrarile, pe cari nu ma indoiesc ca le va incepe la prima ocaziune. Spitalul

Lupta : Ziar liberal-oposiţionist, 24 septembrie 1894

° ° °

Vezi si:

https://techirghiol.com/techirghiol-eforie-nord

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

312
Techirghiol
19.04.2024 14:36
Actual: 13° C
Viteza vantului: 4.67 m/s