Cover Image

Lipovenii dela Carachioi (Năvodari astazi)

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Noembrie 2022
Timp de citire: ~1 minut

Modernismul , in forma lui cea mai urâtă, a inceput să pătrundă in cele mai departate colturi ale Dobrogei şi să scoată din minti până si sectele religioase cele mai indărătnice.

Astfel , locuitorii din cătunul Carachioi (Satul Negru pe turceste sau Caracoium/Karakoium, Oaia Neagra n.m.), izolati intre apele Siutghiolului şi ale Mării Negre, toti lipoveni de o austeritnte si de moravari cunoscute, dedându-se in ultimul timp la acte nepermise de secta lor, ca: tunderea bărbii, a mustătilor, fumatul de tutun si părăsire a domiciliului conjugal, au provocat venirea in localitate a marelui lor episcop din Cernauti, care pe ziua de eri a inceput judecarea tuturor cazurilor la fata locului.

P. S. Sa având dreptul de a excomunica , cei găsiți vinovati vor fi excluşi din biseriscă şi din sänul comunitătii, ceea ce va atrage si plecarea lor din sat.

Dobrogea jună - 9 aprilie 1921


In Dobrogea socialista am crescut cu numele exotice ale prietenilor mei de joaca fara sa ma intreb de ce suna altfel, de ce nationalitate ar tine, am trait impreuna fara nici o prejudecata. Chiar si mai tarziu la liceu, numele celui mai bun prieten al meu, din Navodari, suna ruseste. Nu am cautat o explicatie insa. Pana zilele trecute cand am dat de acest articol, din care am aflat ca fosta asezare otomana Karakoium, a fost repopulata cu lipoveni candva de la care apoi si numele cel nou, Navodari.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

49
Techirghiol
04.02.2023 07:13
Actual: -1° C
Viteza vantului: 5,34 m/s