Cover Image

Lipovenii din Dobrogea emigrează in Siberia

Publicat de Aurel Băjenaru, 2 Aprilie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

In urma propagandei ruseşti, Lipovenii din Dobrogea au inceput a emigra la Siberia, unde li-se acordă mari foloase.

Guvernul romanesc a decis casă cumpere proprietăţile Lipovenilor şi să le impărţească la ţărani romani cu scopul de a impopula aceasta provinţă cu elementul romanesc. In scopul acesta s’a prezentat camerelor romane un proiect de lege. In expunerea de motive a acestui proiect se spun intre altele următoarele:

≫Este de mare interes ca aceste pămanturi să nu intre in stăpanirea unor persoane necunoscute, ci ca statul să le cumpere şi să le vindă la Romani. In acest scop am alcătuit alăturatul proiect de lege, prin care ministerul agriculturii şi al domeniilor este autorizat să rezilieze contractele de vanzări cu cumpărătorii de loturi mici şi să cumpere pămanturile stăpanite pe bază tio tapiuri. 

Pămanturile cumpărate de stat se vor vinde nu numai in loturi de 10 hectare, ci de orice intindere, pentru ca să se poată stabili in acea parte a ţării şi cultivatori, cari să poată face o cultură mai intinsă ca aceea pe care o fac astăzi posesorii de mici loturi. Preţul va fi stabilit de ministerul agriculturei şi al domeniilor cu aprobarea consiliului de miniştri. Pentru acoperirea acestor cheltueli ministerul va contracta un imprumut dela Casa de depuneri şi consemnaţiuni, imprumut care se va achita din preţul ce va rezulta din revanzarea acestor pămanturi şi pe măsură ce se va ineasa preţul.≪

Gazeta Transilvaniei, 25 Februarie 1909

 

In imagine satul de lipoveni Jurilovca la 1900, Eugene Pittard.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

294
Techirghiol
23.10.2019 00:36
Actual: 14° C
Viteza vantului: 1 m/s