Cover Image

LOCURI MEMORABILE IN DOBROGEA

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Octombrie 2020
Timp de citire: 2 minute

(Asezari Dobrogene)

Duiungi (Nuntasii) in plasa Babadag este sat tataresc, insa actualmente ruinat si sarac. El a fost pradat si darimat de populatiunile bulgare vecine, cu ocasia resbelului ruso-turc si cu retragerea Turcilor si a Tatarilor.

In timpul ocuparei romane s'au reintors vre-o zece familii tatare si au gasit casele lor ocupate cu familii bulgaresti. Neputad pana astazi capata casele lor in primire, ei an fost adapostiti de catre Tatarul Hagi Ali intr'un grajdiu al seu.

Acest tatar marinimos, voind sa pue o vorba in favorul concetatenilor sai tatari, s'a adresat cu rugaminte la primarul satului, un bulgar.

Tatarul insa a fost batut asa de cumplit, incat a rmas surd de o ureche. Hagi Ali venind la Babadag sa se planga parchetului, in urma lui i s'a pus foc morii ce avea in sat, arzand pana in temelii.

D-l prefect cu ocasia inspectiei facuta in Octombre, luand cunostinta de toate, a avisat la masuri pentru a curma suferintele Tatarilor.

Inan Cesme in plasa Babadag (Cismeaoa sau fantana lui Inan), este sat tataresc fundat de de Demir-Bey tata luI Giura Pasa parintele lui Aly Bey, acest din urma unicul proprietar turc de mosie, in tot tinutul Tulcei. In acest sat se afla ruinele Palatulul lui Giura Pasa mormintele membrilor familiel beilor tribulul tataresc Cabaili. Din acest trib se trage si Aly-Bey.

Mormintele lul Demir-Bey si Giura Pasa au fost foarte frumoase. Bulgarii insa cu ocasia retragerei Tatarilor, au faramat peatra mormntala a lui Giura Pasa, pe care era scris epitaful acestul celebru descendent a'l marzalelor tribulul Cabail.

Si tatarii acestui sat sufera ca si cel din Duiungi; caci si aicea ca si acolo, bulgarii din Sariurt, Caranasuf si Poturi au cuprins casele tataresti si o mare parte din tarlalaele lor.

Taari- Verdi din plasa Babadag (Taari, Dzeu. si Verdi, au dat), sat tataresc tot din tribul Cabail. Aicea este resedinta lui Ali Bey si conacul seu.

Acest unic proprietar de mosie a Tulcei, descedinte din bei cuceritori a tribului Cabail, este stranepot a lui Giura Pasa si iscaleste: "Ali Bey bini Giura Pasa" 

R. Tr.

România liberă,  25 noiembrie 1880

In imagine casa parasita (printre multe altele) din Nuntasi / Duingi, 2019. Blestemul tatarilor de odinioara probabil. 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

56
Techirghiol
04.12.2020 07:21
Actual: 9° C
Viteza vantului: 4,1 m/s