Cover Image

Luptele demobilizatilor din Niculitel (jud.. Tulcea) cu bandele bulgare in Noembrie 1918

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Noembrie 2020
Timp de citire: 3 minute

Urmätoarea întâmplare vorbeste deajuns despre curajul dârz al dobrogenilor abia întorsi la vetrele lor pustiite in zile de cumpene si nesigurantä.

Se vestise cä armata bulgarä de ocupatie pleacä acasä. Dobrogea n'a putut fi desfäcutä de Romania, de cei care o ruinaserä si o goliserä pe trei sferturi de locuitori. Fostii soldati, demobilizati, treceau Dunärea si intrau in satele lor cu fetele întunecate si mania abia stäpânitä in suflete. $i cum spun, väzând cä bulgarii îsi fac bagajele In grabä, ai nostri au inceput sä se insenineze. O zare de bucurie mijia In sufletele lor desnädäjduite. La Niculitel se întâmplase sä fie un ofiter bulgar mai al lui Dumnezeu. $tia foarte bine româneste si prin sat umbla vorba cä e roman din Bulgaria, poate din Timoc.

Ofiterul a strâns gospodarii, satului spunându-le cä pleaca. Oricine vine dupa noi sä stiti cä nu-s soldati din armatä, ci bande de jefuitori, sä vä apärati. Iatä, vä las arme de apärare". $i a plecat omenosul ofiter cu ai lui spre Bulgaria.

Niculitenii s'au chibzuit si au pus comandant al satului pe consàteanul lor Simion Sechilä, meserias, fost sergent in räzboiu. Indatä s'a arätat dinspre Isacea o banda de jefuitori turci si bulgari. Oastea mica a lui Sechilä i-a pus pe goanä, risipindu-i. Curând dupä asta, dinspre Tulcea s'a ivit o banda mai numeroasa, poate ca la 150, 200 insi, purtând toti uniforma bulgara. Se crede cä erau comandati de Ivan Marcov, ofiter de rezervä in armata romanä, demobilizat, si de alt bulgar tulcean cu numele Sosoi.

Niculitenii nu si-au pierdut cumpätul, dimpotrivä, s'au pregätit de luptä in toatä regula. Si-au fäcut transee deacurmezisul soselei. Sechilä sergentul si-a asezat trupa in transee; femeile cärau munitii; a comandat deschiderea focurilor", .,o înaintare" si o i:nväluire", asa cum învätasera in 2 ani de lupte. Bulgarii au fost goniti si urmóriti de Niculiteni In strigäte de goarne si de ura! Era o biruinta adevórata si cu ea Niculitenii se mândresc si azi. Aveau si dreptul. Erau mai putini la numär si cu necunoscutul in toate pärtile, de unde puteau pica oricând bande de comitagii armati pâna in dinti. Pânä sa vie armata francezä de ocupatie si jandarmii romani, Niculitenii au tinut consiliu de razboiu`, cum sä se apere mai bine contra nävälitorilor. Au pus sträji santinele la .,punctele strategice" si gornisti de alarmä. Si asa bravii nostri dobrogeni au trait vremurile nävälirilor barbare de acum sute si o mie de ani.

Un innvátätor tulcean Albina , septembrie - octombrie 1928

In imagine Baneasa / Constanta in perioada 1916-1918 (imagoromaniae.ro).

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

216
Techirghiol
15.05.2021 22:59
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3,09 m/s