Oraşul Măcin de care depinde cătunul Ghecet, aşezat în fața Brăilei , la unirea brațului Dunărea-veche cu Dunărea-nouä.
Măcinul este aşezat în cotul ce Dunărea -veche face către apus ; e departe de oraşul Tulcea de 60 kilometri. In 1850 era locuit de Turci şi Romàni , iar în Ghecet eraŭ numai Turci . Numele acestui din urmă insemnă trecere, propriù acestui pu(c)nt.
La ocuparea Dobrogiei de Români , oraşul numěra 400 case şi o populație de 2.000 suflete.
De şi aşezat pe un platou 'nalt, ce domină Dunărea cu 50 metri, posițiunea lui este frumósă şi sănătósă , totuşi oraşul e murdar, rèu pavat şi reu intreținut, strade strâmte si intortochiate, prăvălii cu învelitori late, ce se prelungesc în stradă , în fine totul are infăţişarea unui oraş oriental. Fórte putin a progresat de la venirea Românilor și de sigur va rämàne multă vreme în acestă stare. Lângă oraș sunt ruinele unei vechi cetăți , probabil Arubium ; nu se mai cunósce de càt fundația și șanțul , are forma unui exagon stelat.
Biserică ortodoxă e una, cu hramul Sf. Niculae , clădită în 1863 ; are un preot și cântăreţ ; ca venit are 10 hect. teren de cultură. Giamii sunt douä : una este reconstruită în 1860, în locul alteia arsă în résboiul din Crimeia ; ea a fost construită de Berber Hagi Ahmet, la anul egirei 1177.
Pe inscripţia celei de a doua se citesce : «Este făcută acestă geamie de Mestan Aga, pentru binele obstesc și să dea Dumnezeu să mai fac şi alte bunătăți. La anul egirei 1163.» (1785 dupa calendarul Gregorian n.m.)
Turcii au o şcólă de băieţi şi una de fete.
CÄPITANUL M. D. IONESCU
DOBROGIA IN PRAGUL VEACULUI AL xx·LEA, 1904
° ° °
In imagine geamia Mestan Aga in anul 1917.