Oficial cătunul Urluchioi aflat la "coada" lacului Techirghiol, la captul dinspre vest, este declarat dizolvat încă din anii '20.
Unul dintre motivele dispariției vechii așezări otomane ar fi fost și malaria care bântuia aici. Iată mai sus o referire târzie din anii '30 la acest cătun și un indemn la marginalizare și discriminare a oamenilor care trăiau acolo, pe motiv că sângele lor infectat, infectează alti țânțari, astfel răspândind la nesfârșit boala, aducând-o în stațiune. Moșierul Zarguzon și-a avut ferma lângă Urluchioi la începutul secolului trecut.
° ° °
Malaria la Techirghiol
Până cum trei ani n'a existat malarie laTechirghiol. O știu toți bătrânii o știm și noi. Pe vegetația lacului nu se putea dezvolta Anofeli deoarece de la începutul lui Aprilie pânza de alge se acoperea cu apa sărată a lacului, se rupea și se scufunda.
Trestie am avut la Techir-Ghiol după aruncarea de către un necunoscut a vârfurilor mature de trestie pe o porțiune din nămolul depozitat de vreo 25 de ani. Am avut malaria la Techir-Ghiol trei ani, adusă de la Urluchioi, regiune cunoscută malarică, șapte km. depărtare de noi.
Azi grație D-lui Ministru Dr. Constantinescu nu o mai avem. Măsuri trebuesc luate la Urluchioi de unde vin oamenii infectați și otrăvesc anofelii care la rândul lor devin elemente de propagandă malarică.
Dobrogea jună - 10 august 1937
° ° °
În imagine capătul lacului spre fostul cătun Urluchioi.