Cover Image

Mamaia 1905

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Iulie 2020
Timp de citire: 5 minute

Am fost deunezi la Constanta pentru citeva zile. Numarul vizitatorilor de anul acesta face o concurenta strasnică nisipului márei. 

E mai usor să capeti un scaun in Parlament decit să obtii aceeasi mobilă la Chrisicos, Giovani, sau la celelalte birturi tixite toate intocmai ca o cutie de stavridii afumate de la negustorul de linga Dabo.

Mai lesne gasesti o fata cu zestre ,care sä fie si frumoasä, ori o Camera independenta in tara Romineasca, de cit o camera liberă la un hotel din Constanta. Chiar pleosnitele au trebuit sa fie expulzate din oteluri spre a face loc miilor de pasageri, care dorm cum pot si pe unde innemeresc ; si nu m'ar prinde mirarea dac'as auzi că vr'un vizitator, neisbutind să gasească o odaie vacanta, sa virit in propriul sau geamantan si a petrecut noaptea la gard in vagonul de bagaje, sau pe ulita subt cosul ridicat al unei birji.

Imbulzeala aceasta extra-ordinarä e explicabila. S'a dus vestea că baile au fost permutate de la Vii la Mamaia.

Adevarul este că la Vii era mai mult o plaga de cit o plajă. Ori ai fi facut o baie acolo, ori o plimbare pe un drum acoperit cu sfarimaturi de sticlă si cu tinte, tot un drac era : bietele picioare sufereau deopotriva.

La Mamaia insa calci par'că pe un covor moale de Ispahan, cäci nisipul este cernut ca prin sita pe o distanta de aproape o jumătate de kilometru, unde se pot scalda farä teama chiar cei cari tin să innoate ca toporul si au oroare ca nenea Iancu Bratescu sa inghita apa.

Omenirea proslaveste pe Christof Columb care a descoperit America ; aceeasi cinste se cuvine din parte-ne d-lui Iancu Banescu, primarul Constantei, care a descoperit plaja de la Mamaia. Dacä ori cărui primar i se da titlul de parinte al orasului, d. Banescu este nu numai Papaia, dar in acelas timp si Mamaia orasului său de cind administratia Constantei nu mai e bintuitä de Scarlatina cum era pina acum un an.

Pe fie-care minut d. Bănescu primeste complimentele vizitatorilor ; ocupatia asta, placuta de altminteri, ii ia cel putin o jumătate din zi, incit socotesc că ar fi bine să publice in Monitorul Oficial un comunicat cu urmatorul cuprins : «Primarul orasului Constanta, pentru a evita o pierdere de timp vatamatoare intereselor comunei si intereselor sale personale, aduce la cunostinta publicului că primeste felicitäri pentru instalatiile de la Mamaia numai intre orele 8-9 dim si 5-6 p. m.,.

Subscrisul m'am achitat de datoria felicitărilor mai usor, desi eraü vr'o sută de persoane inaintea mea cari asteptau să le vie rindul să aduca elogiile lor d-lui Banescu, de oare ce am avut placerea să calatoresc cu d-sa in "vagonul-restaurant" al trenului care merge de la băi in oras.

Vă mirati auzindu-ma vorbind de un vagon-restaurant la trenul acesta ?

Ei da, există unul. Aceasta fericită originala inovatiune e datorita tot d-lui Bănescu. Vagonul restaurant, e in realitate un simplu vagon de marfa, dar cind asezam scaune in el, o masa si citeva sticle de bere, ce mai lipsea ca să devie un veritabil "dining-car" ? Numărul pasagerilor din acest improvizat vagon-restaurant era limitat, fireste, la citi-va privilegiati de ambele sexe, un adevarat buchet de tovarăsi de drum ideali: oameni simpatici si agreabili convorbitori. In acest vagon de marfa selectă, tineam subt presedentia d-lui Banescu, sedinte in cari se desbătea de obiceiu imbunătătirile si infrumusetarile ce se vor mai aduce Mamaeei. Pe lingă consiliul comunal legal constituit din Constanta, creaseram astfel un soi de al doilea consiliu comunal cu mandat special pentru a ingriji numai de soarta minunatei plaje. 

Dar, nu era nevoie, caci repetam, in d. Bănescu, Mamaia a găsit Papaia.

In corul de drepte firitiseli care inconjoara in permanenta pe excelentu primar, se aud cite odatä, e drept si mici note discordante. Menajeria lui Dumnezeiu e mare, in ea se gasesc si fiinte de acelea carora toate le miroase, cari se agata de soare ca are pete, iar intr'o roza nu se uita decit la spini in loc sa se desfateze cu fragezimea si parfumul ei. Unii din acestia aü impins cicaleala pina a face aproape o acuzatie Primarului din imprejurarea ca la Mamaia nu se gasesc si munti pe linga Mare.

Auzi, domnule Banescu, dacä la anul nu transferezi la Mamaia, in interes de servicia, brazii seculari si Caraimanul de la Sinaia, ti-ai gasit beleaua cu domnii ceia cari n'au alta distractie  decit  sa caute noduri in  papura !

Tarascon

Furnica, 21 ăUGUST 1905

.

Iata ca statiunea Mamaia a fost de fapt inaugurata, sau cel putin deschisa mai devreme decat se spune in general, in 1905, chiar daca fara "instalatiile" de bai  probabil.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

355
Techirghiol
20.04.2024 13:38
Actual: 13° C
Viteza vantului: 8.92 m/s