Cover Image

Marturisiri

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Octombrie 2020
Timp de citire: ~1 minut

(fragment)

Acestei influente eline i se suprapune, in poezia mea, peisajul mediteranean si cu atatea inrudiri de linii si de lumina, al Balcicului nostru, al vechiului Dionysopolis grecesc. Peisajul sau clasic, sudic si marin, s'a integrat, dela sine si armonios, cel din urma, dar nu si cel mai putin pretuit, in tripticul: Florica, Miorcani, Balcic, izvor fiecare de lirice realizari.

Balcicul mi-a fost  ca o Hellada traita la mine acasä, caci imi ridicasem acolo, chiar pe malul golfului, un camin unde puteam inainte de Septemvrie 1940 sa ma simt mai aproape de ce visasem aeve.

Daca adolescenta si tineretea mi-au stat sub vraja codrului si a Carpatilor, cei din urma 10-12 ani i-am trait mai mult sub farmecul albastru al marii ce scalda Coasta de Argint, cu vesnica iluzie egeica, schimbata astazi in nadejdea romaneasca de a ma revedea acolo acasa, cat de curand. La Balcic am scris mai toate versurile din volumul cu acelasi nume si multe altele; el a inspirat sotiei mele, pe langa ilustratiile cartii, luminoase acuarele.

Ion Pillat

Revista Fundaţiilor Regale, 1 februarie 1942

In imagine arhitecta Henrieta Delavrancea Gibory in casa Ion Pillat din Balcic, creatie proprie ridicata in 1935.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
26.10.2020 21:35
Actual: 12° C
Viteza vantului: 1,5 m/s

Vizitatori astazi

263