Cover Image

Masacrul de la Odesa

Publicat de Aurel Băjenaru, 1 Noembrie 2021
Timp de citire: 12 minute

O pata rusinoasa a istoriei Armatei Romane.

Masacrul de la Odesa a fost declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populației civile) în urma detonării Comandamentului militar român din Odesa de către partizani sau militari sovietici din armata regulată, explozie în care au fost omorâți 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldați și subofițeri, mai mulți civili și 4 ofițeri de marină germani. Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului și s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei.

În urma raportului primit, mareșalul Antonescu i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, șeful Marelui Stat Major și comandant al Armatei a 4-a române, să ia măsuri drastice de pedepsire. În aceeași noapte, Iacobici a telegrafiat cabinetului militar al lui Antonescu că a pornit acțiunea ordonată: „Ca represalii și pentru a da un exemplu populației, s-au luat măsuri pentru a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”.

Descriere imagine

În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alți 19 000 de evrei civili, femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odesa, împușcați, spânzurați, explodați, sau arși de vii. Alți aproximativ 45 000 de evrei au fost trimiși de la Odesa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu.

° ° °

Aceasta este versiunea oficiala si este privita mai nou ca pata rusinoasa a istoriei Armatei Romane. Respnsabilitatea aceastor crime de razboi, pentru care a si fost executat, a revenit fostului maresal si prim ministru Ion Antonescu. Ceea ce istoria trece cu vederea, in acelasi timp cu grad activ de marsal al Romaniei figura si regele MIhai I, care era de fapt si Conducatorul Suprem al Armatei Romaniei.

De fapt ambele personaje s-au ridicat unul pe altul la rangul de Maresal al Romaniei :

— Regele Mihai I, a fost investit pe data de 10 mai 1941 cu demnitatea de mareșal al României prin Decretul nr. 1354/09.05.1941, semnat de generalul Ion Antonescu.

— Ion Antonescu a fost înălțat pe data de 22 august 1941 la demnitatea de mareșal al României prin Decretul-Regal nr. 2352/21.08.1941, semnat de regele Mihai.

Iata aici fragmente dintr-un raport al Abwehr-ului german referitor la atentat si la faptul ca autoritatile militare romanesti au fost avertizate in repetate randuri ca locatia care au ales-o pentru comandatul militar al orasului era minata. Raportul mentioneaza si represaliile draconice contra populatiei civile.

° ° °

VEJ7 / 304 Șeful Serviciului Militar German de Contrainformatii (Abwehrstelle) România a raportat la 4 noiembrie 1941 despre atacul cu bombă la Odesa și executările ulterioare de evrei. Scrisoare din partea șefului Serviciului de Contrainformatii German din România (nr. 11035 / cap 41g), București, semnată Rodler, cätre AOK 11, Misiunea Armatei Germane, Misiunea Forțelor Aeriene Germane și Misiune Germana Navală în România la 4 noiembrie 1941.

[...]

Serviciul de Informatii Român - din primul moment al ocupaţiei orașului Odessa a trimis avertismente comandamentului pe baza materialelor de știri care fuseseră confiscate. Știrea spunea că clădirea de pe Engels-Strasse sunt invariabil subminate. Pe 22 după-amiaza, la 15:30, 2 comuniști ar fi raportat că în următoarea jumătate de oră clădirea va exploda. Acest mesaj nu i s-a acordat o atenţie insuficientă din cauza evenimentelor din ziua precedentă. La ora 17.50 clădirea a explodat. Erau ofițeri germani în Momentul exploziei din clădire: Căpitanul z. Vezi Schmidt, Korv.-Kapt. Reichert, Căpitan al nucleului de artilerie de coastă și un locotenent al artileriei de coastă, precum și 2 lideri speciali , toti si-au găsit moartea. Dintre români, comandantul era general Glogojanu, cu tot personalul său în casă. Au fost recuperate în total 46 de cadavre, inclusiv 21 de ofițeri.Un număr suplimentar de cadavre vor fi găsite când curățarea va fi finalizată vine la incinta de la parter. Numărul estimat de morți în jur de 80.

[...]

Ca răzbunare pentru atacul din noaptea de 22 spre 23 octombrie au fost efectuate executii în masă. În dimineața zilei de 23, în zona înconjurată de un gard de lemn a portului, aproximativ 19.000 de evrei au fost împușcați iar cadavrele lor au fost stropite cu benzină și arse. Şeful de supraveghere al Telefoanele românești mi-au spus că alti 40.000 de evrei au fost scosi din Odesa vineri si trimisi la Dalnic. Acolo au fost puși în șanțurile de aparare contra tancuri și împușcați.

° ° °

Suporterii lui Mihai care nu vad nici o vina pentru al doilea maresal al Romaniei din acea perioada care era Regele Romaniei si Comandantul Suprem al Armatei Romane, sustin ca acesta habar nu avea ce se intampla pe front si nici nu a calcat pe linia lui, cel putin la Odesa. Iata insa un fragment dintr-o publicatie a timpului care confirma prezenta activa a Maresalului Mihai , Rege al Romaniei pe frontul de la Odessa, unde acesta da si "indicatii pretioase", alaturi de Maresalul Antonescu, asta numai cu cateva zile inaintea masacrului impotriva evreilor si populatiei civile de acolo.

° ° °

M. S. Regele şi Mareşalul Antonescu pe frontul Odesei

« Majestatea Sa Regele şi Mareşalul Ion Antonescu vizitează sectorul de luptă delà Odesa unde bolşevicii încearcă prin disperata lor apărare să păstreze încă acest însemnat port la Marea Neagră.

Sute de vehicule se scurg necontenit în susul şi josul şoselei care merge de-a-lungul căii ferate spre Odesa, acum complet distrusă de către bolşevici. Străbaţi zeci de kilometri până când găseşti un sat, o aşezare omenească de-alungul lanurilor năpădite de bălării şi lăsate în părăsire. Ici-colo, se văd încă urmele capcanelor şi minelor puse de bolşevici în retragere. Acum ele sunt distruse şi masate de pionierii români.

Majestatea Sa intră într'o zonă recent cucerită de către bravele trupe române (rusii se retrageau pentru a-si concentra fortele in apararea Penisulei Crimeea n.m.). Un ofiţer motociclist delà o unitate de linia întâi întâmpină pe Majestatea Sa Regele şi porneşte în fruntea coloanei de automobile pentru a arăta drumul. începe să se simtă tot mai mult apropierea frontului. Convoaie de prizonieri bolşevici sunt conduse spre interior ; gropi de obuz au răscolit semănăturile. Bombele grele ale aviaţiei noastre au lăsat cratere de vulcan de-a-lungul şoselei, arătând că aici luptele au fost înverşunate şi că bolşevicii s'au hotărît cu greu să părăsească poziţiile.

Majestatea Sa Regele şi Mareşalul Ion Antonescu păşesc acum într'o zonă unde ostaşii noştri au presărat cu adăposturi individuale tot câmpul. O pădurice din apropiere este retezată de obuzele care s'au tras până acum. Tancuri distruse, baterii de artilerie scoase din luptă, arată că acest teren a fost cucerit pas cu pas după lupte grele, în care vitejii soldaţi români n'au precupeţit niciun efort.

Majestatea Sa Regele şi Mareşalul Antonescu se află acum la postul de comandă avansat al unei unităţi din linia întâi. Suveranul se interesează îndeaproape de situaţiunea operaţiunilor din sectorul Odesa. I se raportează că trupele noastre se găsesc pretutindeni în înaintare.

După ce dă unele indicaţiuni, Majestatea Sa se îndreaptă spre un alt post de comandă, bine străjuit de artileria antiaeriană.

In timp ce Majestatea Sa Regele şi Mareşalul Antonescu se aflau la acest post, trei avioane de bombardament inamice îşi fac apariţia. Ele trec la o înălţime destul de mică pe deasupra postului de comandă unde se află Majestatea Sa Regele şi Mareşalul Antonescu. Aparatele bolşevice se întorc apoi spre păduricea unde se aflaseră, cu câteva minute mai înainte, Suveranul şi Mareşalul României.

Majestatea Sa Regele, cu un calm de luptător oţelit, urmăreşte de afară zborul avioanelor duşmane. Imediat, artileria nostra antiaeriană intră în acţiune. Delà prima salvă, puncte negre de fum încadrează perfect cele trei bombardiere bolşevice. O nouă salvă a tunurilor antiaeriene româneşti şi bombardierul bolşevic din dreapta începe să coboare vertiginos spre pământ. Un nor de fum gros se înalţă de pe locul unde a căzut avionul inamic. După câteva minute, comandantul unităţii antiaeriene vine la postul de comandă şi raportează Majestăţii Sale Regelui. Majestatea Sa Regele se arată în întregime satisfăcut de precizia tirului artileriei noastre antiaeriene. Unul din avioane a căzut chiar în faţa ochilor Majestăţii Sale, iar alte două ceva mai departe, tot în liniile noastre.

Suveranul şi Mareşalul Antonescu iau masa la popota ofiţerilor corpului. După masă, Majestatea Sa îşi ia rămas bun delà generalii şi ofiţerii prezenţi, îndreptându-se spre altă parte a frontului ».

Vizita la Comandamentul unei Mari Unităţi

Sosind în câteva maşini văruite cu noroi, pentru a nu călca consemnul camuflajului de rigoare în aceste sectoare, M . S. Regele şi d. Mareşal Antonescu, însoţiţi de suita obişnuită, au coborît la Comandamentul Marii Unităţi chemate să lămurească în această zonă soarta Odesei.

întâmpinaţi de d-nii general Ciupercă, general Sănătescu, general Ioanovici, general Atanasiu, colonel Creţulescu, Suveranul şi Conducătorul coboară voioşi şi păşesc cu prietenie şi încredere printre rândurile de ofiţeri şi soldaţi ai Comandamentului, — îngrămădiţi într'o admirabilă neorânduială, — spre postul de comandă.

Conferinţa a fost lungă şi n'a fost întreruptă nici de zgomotul infernal pe care l-a provocat un grup de vreo 20 avioane inamice. Unul după altul, trei mari avioane inamice de bombardament au fost lovite în plin şi pornite spre pământ în imense vâlvătăi de flăcări. Trei rânduri de aplauze, pentru cei ce le-au ochit, le-au însoţit în scufundarea lor pentru totdeauna spre pământ.

După terminarea conferinţei de Stat Major la care au luat parte numai generali şi ofiţeri superiori, Majestatea Sa Regele şi d. Mareşal Antonescu s'au întreţinut cu ofiţerii Comandamentului.

Conducătorul chiamă mai aproape pe preotul maior al corpului, interesându-se de populaţia regiunii şi de activitatea creştinească pe care o depune, înalţii oaspeţi au aflat cu bucurie că în această regiune au fost botezaţi, delà 5 la 24 August, de preotul maior Altoni e Fraveschi, 1203 copii. D. Mareşal se interesează despre cele petrecute cu prilejul atacului ae­rian inamic, apoi şi-a îndreptat paşii către bateria de apărar e antiaeriană, aşezată în apropierea comandamentului, întreţinându-se cu locot. Const. V. Babii, comandantul bateriei, şi cu cei doi caporali ochitori Neamţu Gh . şi Alexandru Vasile, care mărturisesc că au la activul lor — fiind de scurt timp pe front — nouă avioane doborîte.

Suveranul şi Conducătorul le strâng mâna. D. Mareşal se interesează dacă au primit vreo decoraţie.

— Au fost propuşi, răspunde comandantul bateriei.

— Să fie decoraţi, dispune Conducătorul.

[...]

REVISTA FUNDAŢIILOR REGALE , 1 Octomvrie 1941

° ° °

La 23 august 1944 regele Mihai I, Maresal al Romaniei si Conducatorul Suprem al Armatei Romane dispune arestarea Maresalului Antonescu, prim-ministru al Romaniei si autonumit "Conducator al Statului", incepand tratativele de armistitiu cu Aliatii si colaborare militara cu Uniunea Sovietica. Ion Antonescu a fost pe 1 iunie 1946 executat, fiind gasit vinovat, in special pentru crimele de razboi mentionate mai sus.

° ° °

In imaginea de coperta ambii maresali activi ai Romaniei, regele Mihai I si "Conducatorul" Antonescu in inspectie pe front in 1941.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

145
Techirghiol
16.04.2024 13:17
Actual: 26° C
Viteza vantului: 4.52 m/s