Cover Image

Mazilirea D-lui Koiciu

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Aprilie 2022
Timp de citire: 2 minute

În articolul de mai jos căpătam o idee, cum se alegeau și ... se revocau primarii în Dobrogea lipsită de drepturile politice la începuturile ei românești. Se pare că faima de astăzi a primarului Coiciu îi întrece cu mult meritele trecute, după cum am mai și scris despre matrapazlâcurile sale cu cartierul înființat abuziv pe moșia sa.

Mazilirea D-lui Koiciu

In fine situaţia s'a lămurit. Sentimentul public, căruia noi n'am fost decat un slab ecou, a biruit.

Primarul Constanţei , d -l Mihail Koiciu , cel ce reuşise la 1892 a strange pe o lunga telegramä concepută de densul - pästrám originalul -- câte -va zeci de iscalituri ale fruntaşilor alegatori, in care se zicea , intre altele : "cetatenii au avut o singură dorință : aceia ca in capul comunei noastre sä fie d -l Mihail Koiciu, om onest, capabil, activ şi bun gospodar", acela in care cetăţenii au vėzut o garantie şi morala şi materiala de bunul mers al trebilor .... care era, espresiunea vie numai a românilor de originá dar și a tuturor cetăţenilor de alte originia, şi pentru care subscriitorit , peste 60 fruntaşı, rugam respectuos pe d -l Ministru de Interne så confirme ca primar al oraşului pe d-l Mihail Koiciu, ales şi aclamat cu entusiasm de populaţie “, -- onestul şi capabilul Koiciu, va fi revocat, destituit, onoare de care rari primari, ai oraşelor principale , s'au bucurat până acum .

Sic transiit gloria mundi.

D -l Koiciu va trece la Anadolkioi, unde , desfiinţând cârciuma, in care låcomia de bani l'a facut să şi prefacă vila , işi poate consacra restul båtränetelor cu rasadirea altoilor şi aleelor pustiite de trandafiri , sådiţi şi cu atâta dragoste cultivaţi de o mână harnică şi regretată, care i-a făcut reputaţia nemeritată de bun gospodar; departe de noi ideea de a'i dori un alt loc de repaos, pe care 'l preconisa pentru foştii séi adversari de la 1891 .

[...]

Constanța, publicație săptămânală, 25 maiu 1897

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

13
Techirghiol
30.05.2023 04:01
Actual: 17° C
Viteza vantului: 4.43 m/s