Cover Image

Mentalitatea de iobag

Publicat de Aurel Băjenaru, 24 Aprilie 2024
Timp de citire: 5 minute

"Mentalitatea de iobag" a românului nu vine de la vreo boală de cap genetică răspândită în tot neamul , ci de la o condiționare istorică de câteva sute de ani. Este concluzia la care ajung după ce încerc să văd istoria prin sursele istoriei popoarelor care ne înconjoară, departe de clișeele naționaliste cu caracter de religie de stat cu care am crescut.

Câteva sute de ani vlahii, românii de astăzi au fost sclavii medievali, sau iobagii/"rumânii"/"vecinii" slavilor, bulgarilor și ungurilor.

Mutați și surghiuniți de bulgari din Moesia si Balcani până la minele de sare ale Transilvaniei, au dat peste oamenii locului, slavii care deja erau în ambele Valahii și în Transilvania, la ei acasă. Numele slave ale localităților de pe întregul teritoriu al României actuale stau mărturie pentru asta. Mai puțin Dobrogea unde bulgarii s-au stabilit din 681, intermitent cu bizantinii. Slavii i-au primit cu "drag" și i-au făcut "proprietatea" lor până la unguri care i-au preluat in "proprietate" până la 1848, când s-a desființat iobăgia în Ungaria, iar pe ceilalți, preluați de familiile slave de feudali care s-au format, devenite familii de boieri locali, familii care se lasă asimilate devenind familii românești, dând și domnitori ai locului.

"Rumânii" și "vecinii", cum se numeau iobagii în cele două Valahii au fost eliberați culmea, de un grec, un fanariot, Nicolae Mavrocordat. El a fost cel care prin domnii succesive a suprimat iobăgia în Țările Române: mai întâi „rumânia” în Țara Românească (1746), apoi „vecinia” în Moldova (1749).

Foștii sclavi feudali românii au fost atât de șocați și neobișnuiți cu viață liberă care li s-a oferit, că mult timp, mare parte dintre ei nu au știut ce să facă cu libertatea, au continuat să trăiască în găurile lor subpământene numite bordeie, practicând munca de subsistență. A fost necesară o lege anume pentru desființarea bordeielor în 1894, „regulamentul pentru construirea locuințelor țărănești", dar cei mai primitivi dintre ei au continuat încă decenii să-și duca existența în bordeie insalubre.

Cam asta a fost cu "mentalitatea de iobag" a românului pe care am mai pomenit-o și eu. Încercările jalnice ale istoricilor români de a găsi ceva măreț și în mijlocul neamului nostru numindu-i vlahi, români pe întemeietorii unui al doilea Imperiu Bulgar, sunt dovedite ca false de izvoarele scrise ale bulgarilor, recunoscute unanim de istorici, numai de cei romani nu.

Nu am găsit timpul pentru articolul respectiv care nici măcar nu este cine știe ce lucrare. E numai relatarea cronicilor bulgărești despre istoria lor, despre cucerirea celor doua Valahii și convertirea vlahilor la ortodoxism. Cine mai propovăduia sau se ruga în latinește, aceluia i se tăia limba. Nu vi s-a spus chiar și vouă când erați copii, "taci că-ți taie popa limba"?! După aproape o mie de ani, această traumă nu s-a uitat încă printre ortodocșii români.

Binenteles că mai sus am prezentat o simplificare a relaționării vlahilor cu migratorii vecini sau cu cei care le-au influențat viața și istoria decisiv. Erau insa și alții, greu de urmarit in timp, vlahii nomazi, numiți de pecenegi sau de cumani "Ciuban" sau "Gittban", de cronicarul ungurilor Anonymus, "Pastores Romanorum" (păstorii romanilor). Erau cei care făceau cu transhumanța legătura cu toți ceilalți vlahi, din câmpiile grecești până pe înălțimile Tessaliei, din Pind până în Olimp sau din înălțimile Carpaților până în Dobrogea și luncile Dunării. Amănunte despre aceștia toți ar trebui să ne dea cercetători istorici mai pricepuți care să se elibereze de otrava naționalismului în căutările lor, oricât ar fi rezultatele de uimitoare.

Deci asta pare sa fi fost în linii mari istoria devenirii neamului nostru, de la romani, "cuceritorii lumii" și întemeietorii celui mai mare imperiu, la sclavii bulgarilor, iobagii slavilor și ai ungurilor, până la oamenii liberi de astăzi, marcați de propria istorie.

Vezi si:

https://techirghiol.com/despre-quotmuncaquot-si-originea-poporului-roman

° ° °

https://techirghiol.com/formarea-poporului-roman-teorii

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

62
Techirghiol
13.07.2024 06:26
Actual: 25° C
Viteza vantului: 4.58 m/s