Cover Image

Mihail Koiciu, un "ciocoi parvenit"

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Octombrie 2022
Timp de citire: 3 minute

Fostul primar al Constantei în trei rânduri: februarie 1886-septembrie 1888; aprilie 1892-1894; 1894-iunie 1897, cumpara teren arabil ieftin de la tätarii din Anadalchioi si apoi profitand de functia sa de primar al Constantei isi parceleaza si vinde mosia contrar intereselor orasului de a extinde Constanta spre nord cu "cartierul romanesc". Articolul de mai jos ni-l arata pe omul Koiciu, un "Arpagon" adevarat, un om avar, zgarcit peste mäsura dupa ce a inselat asteptarile a sute de oameni.

° ° °

D. KOICIU şi Biserica din Anadolchioi

lata un om despre care am putea intrebuinta, fara nici o jena , zicätoarea latineascä : "de mortuis nihil nisi bene".

In adevar , Seniorul dela Anadolchioi a părăsit de mult viata publica şi dinsul nu mai trăeşte astăzi , de cit pentru cei doi armasari de la trasura, cari ii tiräsc rämäşitele sale paminteşti.

O scrisoare primitä de la citiva creştini din satul unde d. Koicin işi are castelul, ne sileşte însã ca sä ne ocupam de persoana d-sale.

Corespondenfii noştri , dupa ce ne arată cite sacrificii a trebuit să facă dinşii, nişte oameni cum dă Domnul- ca să poată vedea sub acoperis locaşul de biserică , ce ei construesc in acea localitate , ni se pling ca acest Senior , care, pe vremuri cind işi vindea locurile din Anadolchioi, vorbea cu multă evlavie de biserică şi şcoala , astăzi nu a contribuit pentru locaşul în construcţiune de cit cu suma de doi lei şi aceea stoarsă cu sila.

In adevár, fostul primar de Constanta, dupa ce a desmembrat oraşul nostru, dindu-i o creştere anormală, spre moşia sa vecină cu vatra comunei, numai şi numai ca să urce pretul paminturilor sale ; după ce si -a vazut ajuns scopul , şi -a întocmit un plan al proprietatii si si-a scos terenele in vinzare , in parcele de 4 -500 m. p. şi cu pretul de 1 leu metrul, indicind pe plan locul unei biserici şi al unei şcoli, spre a atrage si mai mult pe naivii cumparatori.

Au aşteptat ani dea rindul locuitorii din Anadolchioi să vază tradus in fapt planul Seniorului lor şi de pe care numai terenul bisericei şi al scalei au rämas nevindute. Si cind după o zadarnicä asteptare ei şi-au propus sä intreprindä singuri construirea unui lacas Domnului, dupa cateva to apeluri la acest ciocoi parvenit , ei s' au ales cu o sumä de doi lei, cititi doi lei. Celui mai särac om i -ar fi fost rusine sä ofere o asa mizerabili suma, pentru un scop atit de inalt.

Dar pur si simplu naiv a pretinde de la un Arpagon, de talia individului ce poarta numele de Mihail Koiciu, sentimente umanitare inalte !

Dobrogea jună, 9 august 1906

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

161
Techirghiol
03.12.2022 15:02
Actual: 3° C
Viteza vantului: 3,88 m/s