Cover Image

Mitul lui "Hagi Pandele" de la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Iulie 2020
Timp de citire: 5 minute

Ca unul dintre pionerii industriei balneare romanesti de la Techirghiol, in toate publicatiile care fac referiri la inceputul statiunii balneare, se vehiculeaza numele lui "Hagi Pandele".

In primul rand, aici este vorba de Dimitrie Hagi Pantelli, cu domiciliul in Bucuresti de fapt, numele gresit scris aparand probabil pe diferite carti postale de promovare a statiunii precum cea de mai sus.

Legenda urbana spune ca acesta ar fi fost primul intreprinzator, care cu multa inventivitate, ar fi deschis deja in 1891 un sanatoriu de bai intr-un grajd vechi din paianta transformat in hotel si niste vechi cazane in care se ofereau bai incalzite pe pirostrii. Se mai spune ca acesta si-ar fi  parcelat mosia vanzand-o, creandu-se si in cazul lui o imagine de mosier asezat, care cu sacrificii deosebite a dus la intemeierea viitoarei statiuni, precum in cazul "mosierului" Ion Movila de la Eforie Sud.

Dar dupa cum scriam si in cazul lui Movila, aici era vorba numai de specula. Cei doi nu au fost decat niste speculanti de terenuri, care au simtit la timp importanta acestora si potentialul de dezvoltare a asezarilor din jurul lacului. In cazul lui Ion Movila marturiile epocii, ziarele scriau despre un pret al pamantului arabil precum a cumparat Ion Movila in anii 1880 de sub 1 Ban ( 0,009 Lei), ca fiind foarte ridicat. Nepoata acestuia si ultima mostenitoare Ivonne Movila, specifica un pret de 0,04 Lei pentru metru patrat, cu care a cumparat initial Movila pamantul viitoarei statiuni Eforie Sud. Chiar si asa, Movila ca si Pantelli vand mai tarziu  pamantul cu preturi intre 0,50 Lei si 1,50 Lei, ceea ce ar indica un castig fabulos la capitalul investit de pana la 375.000 %.

Iata mai jos unul dintre anunturile pe care ca si Movila in aceiasi perioada, le da Hagi Pantelli in ziarul L'Indépendance Roumaine:

TERRAINS à VENDRE

AU BORD DU LAC TEKIR-GHIOL

au prix de 0.90 centimes à 1.50 le mètre carré payables par acomptes trimeatriels

J'attire l'attention des acheteurs sur ce que je suis le suel propriétaire vendant des terrains  sur le bord du lac de Tekir-Ghiol, près du village de Tekir-Ghiol, au chaque année in nombreux public vient prendre des bains de boue et d'eau salée du renomme lac Tekir-Ghiol ou l'Ephorie des hospitaux de Bucarest a construit un sanatorium. La mairi de la commune de Tekir-Ghiol a créé des cabines pour MM et Dames. Il y aaussi un hotel au bord du lac à des prix modérés. Pour le transport du Constantza a Techir- Ghiol dont la distance est d'une heure, il y a des tramcars pendan la saison.

S'adresser à Bucarest à M. le proprietaire HAGI PANTELLI str. Linistei, 48 tous les jours de 10 à 11 h. du matin et de 1 à 4 h. de l'aprés-midi et à Constantza a M. l'ing. V. Simu, str. Stefan cel Mare 4.

On envoie gratis, sur le demande, le plan et tous renseignements qu'on desirerait avoir.

L'Indépendance Roumaine, 30 Mai 1899

* * *

Ce ne spune acest mic anunt? Ca dl. Hagi Pantelli era un cetatean din Bucuresti, bine ancorat in afacerile cu imobile si terenuri. Dansul avea si un om de incredere la Constanta, pe inginerul Simu, care se ocupa de afacerile sale din Techirghiol unde detinea ca unic proprietar, terenuri de vanzare.

Ce ni se mai comunica in acest anunt? Ca in 1899 Sanatoriul Eforiei era deja construit, iar lumea mergea acolo la bai calde, in Techirghiol existand de asemenea posibilitatea de bai reci, compartimente alcatuite de primarie, despartite pentru barbati si femei si un hotel cu preturi moderate. Drumul de la Constanta la Techirghiol se parcurgea cu tramcarul, durand in jur de o ora, dar asta numai in timpul sezonului.

Interesante sunt de altfel si orele de lucru ale "intreprinzatorului" Pantelli, intre 10:00 si 11:00, iar dupa amiaza intre 13:00 si 16:00.

O cautare in epoca din  Monitorul Oficial din 3/15 Maiu 1891 ni-l prezinta pe dl. Dimitrie Hagi Pantelli, de profesie "proprietar" iar in cazul cu pricina acesta apare ca un camatar onorabil.

Este vorba de deschiderea actiunii de vanzare silita a unei proprietati apartinand doamnei Efrosina D. Joghidi. Aceasta,in urma cu cinci ani (martie 1886), cu consimtamantul sotului ei, a obtinut un imprumut de 6.000 Lei noi cu o dobanda de 10%, returnabil in trei ani, de la Dl. Hagi Pantelli, imprumut girat cu insasi aceasta proprietate, pe care o si pierde apoi, pentru acoperirea datoriei fata de Hagi Pantelli.

Deci se pare ca dl. Hagi Pantelli nu era de fel mosierul descris in legenda urbana a Techirghiolului, ci un bucurestean mai mult sau mai putin veros care, in spiritul timpului, s-a ocupat de vanazari si cumaparari de proprietati si de camata, administrandu-si bunurile din Techirghiol prin interpusi.

In imagine "hotelul si baile" Hagi Pandele din Techirghiol, probabil candva dupa 1900.

Vezi si:

https://www.techirghiol.com/eforie-sud-pamant-ieftin-vandut-scump

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

6
Techirghiol
16.04.2021 01:50
Actual: 4° C
Viteza vantului: 5,14 m/s