Cover Image

Mizeria satelor­ noastre, 1936

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Iulie 2024
Timp de citire: 3 minute

Mulți visători, superficial cunoscători ai istoriei adevărate, entuziasmați de o închipuită perioadă de glorie a României interbelice, susțin că aceea ar fi fost cea mai frumoasă, cea mai interesant perioadă a țării. Înflăcărați de câteva imagini ale acelor timpuri în care dame chic îmbrăcatec poate cu pene și paiete dansează charleston cu domni eleganți, spilcuiți cu briantina, petrecând până-n zori cu șampanie și can can, uita că totuși putinele averi care permiteau o viață fară frâu în acea Românie erau clădite pe spinarea celor mulți.

Marea criză economică mondială izbucnita în SUA la prăbușirea bursei de pe Wall Street în 1929, care apoi s-a răspândit în întreagă lume, în România a durat până în anul 1937. Rapoartele istoricilor despre România acestei perioade precum că in mediul rural, în mijlocul celor care făceau agricultura și se autosustineau, recesiunea nu s-ar fi resimțit, par să nu corespundă adevărului. Iată adevăratul tablou al României și țăranimii sub povara acestei depresiuni economice unice în istoria omenirii, intr-un articol din ziarul lui Nicolae Iorga.

° ° °

Mizeria satelor noastre, 1936

Este îndeobște cunoscută starea de adâncă mizerie a satelor noastre. Situația devine pe zi ce trece mai îngrijorătoare. Drumuri desfundate, șanțuri în cari colocăe miasme, adăpost propriu țânțarilor și broaștelor, case asemănătoare colibelor africane — d. profesor Iorga propusese cândva arderea acelor locuințe de troglodiți care, așezate în marginea șoselelor naționale, ne fac de râs în ochii străinilor, — pământuri în paragină, aceasta este imaginea veridică a satului nostru.

Gospodăriile țărănești — altădată înfloritoare — acum sunt într’o stare de plâns. O recentă lucrare a oficiului de studii de la ministerul de agricultură prezintă în cifre alarmante, statistic al animalelor domestice pe anul 1936: „In 32,5% din gospodăriile țărănești nu se găsește nicio vacă cu lapte; în 36,9% din gospodăriile țărănești, gospodăriile micei proprietăți agricole, nu se găsește nicio vită trăgătoare, de plug; în 48,1% din gospodăriile țărănești nu se găsește niciun porc, nu au milioane de țărani niciun porc pe care să-l tae de Crăciun; în 46,2% din gospodăriile țărănești nu se găsește nicio oaie, și nu are gospodina dela sat nici de un caer de lână“. Să ne mai mirăm de situația înapoiată din punct de vedere sanitar, a țăranului nostru. Tabloul statistic de mai sus e edificator: starea de sub-nutriție a țăranului nostru este explicabilă.

Măsuri de îndreptare sunt de așteptat. Dar de la cine?, Cei cari au pretenția de guvernare nu se gândesc la aceste lucrari: ei răscolesc satele în scopuri politicianiste. Iar „gospodarii“ satelor, prinși în vârtejul răscolitor de patimi al prevaștei? electorale, se desinteresează de căminul lor, râvnind să ia conducerea treburilor publice pentru a introduce și acolo aceiași stare „înfloritoare“ ca a căminelor lor.

Neamul Românesc, 10 iulie 1936

° ° °

Imagine de Nicolae Ionescu din1929, familie de țărani în trenul spre București.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

143
Techirghiol
20.03.2025 11:11
Actual: 9° C
Viteza vantului: 6 m/s